Preskoči na glavni sadržaj

Zasicene i nezasicene masti i utjecaj na organizam


O mastima je mnogo toga lošeg pisano i kod mnogo ljudi samo spominjanje te reči može izazvati loše raspoloženje. Masti možete pokušati izgubiti, sakriti i izbegavati, ali su vašem tijelu ipak potrebne. Znate li da masti pomažu kod izgradnje i ocuvanja nervnih stanica , da nas griju, uravnotežuju naše hormone, održavaju kožu i arterije elastičnim, podmazuju zglobove i sastavni su dio svake stanice?

Ključno pitanje je znati koje vrste masti su vašem tijelu potrebne, koliko ih treba i koje vrste masti su štetne za vas. Naoružani pravim informacijama možete se fokusirati na uzimanje više dobrih i manje loših masti u hrani koju svakodnevno unosite.

Zasićene masti - Neprijatelj

Zasićene masti (one koje nalazimo u krutom stanju na sobnoj temperaturi) nisu bitne za zdravlje. Njihovo je poreklo životinjsko (meso, jaja, sir). Zasićene masti su teže probavljive i sadrže visok nivo holesterola.

Nezasićene masti - Pozitivci

Nezasićene (tekuće) masti dele se u dve grupe:
  • mononezasićene - kao što je maslinovo ulje
  • polinezasićene - kao što je suncokretovo ulje

Polinezasićene masti dijele se na Omega 3 masne kiseline i Omega 6 masne kiseline. Monozasićena mast (Omega 9) nije esencijalna, ali u umerenim količinama nije štetna – visokokvalitetno maslinovo ulje je zdravija alternativa od uobičajenih biljnih ulja.

Dobar izvor masnih kiselina Omega 6: ulje šafranike, suncokretovo ulje, ulje jaglaca, orahovo ulje, bučino ulje, susamovo ulje.

Dobar izvor masnih kiselina Omega 3: skuša, haringa, losos, sardela, sardine, tuna, ulje od lanenih semenki.

Primjedbe

Korisnik Anonimno rekao je…
Molim te da se ubuduće malo obrazuješ, prije negoli li izneseš netočne informacije.

Zasičene masnoče = zdrave
suncokretovo ulje = nezdravo

iz toga također slijedi:

putar = zdravo
margarin = nezdravo

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1