Preskoči na glavni sadržaj

Kako da Vas gripa i prehlada zaobiđe


Epidemija gripa samo što nije počela. Mnogi su zaraženi raznim respiratornim virusima, kihaju, kašlju i šmrču. A možda im se to ne bi dogodilo da su unosili dovoljno cinka. Ovaj mineral, naime, ima važnu ulogu u organizmu: jača imuni sistem tako što pomaže stvaranje antitela i T-ćelija, kao i ostalih bjelih krvnih zrnaca, čime zatvara vrata infekcijama, pored ostalih, gripu i prehladama. Utvrđeno je i da je u stanju da podmladi imuni sistem osoba starijih od šezdeset godina. Ima značajnu ulogu i u aktivnosti brojnih enzima koji učestvuju u varenju, neophodan je u sintezi bjelančevina, inzulina, kao i za normalan rast i razvoj reproduktivnih organa, normalno funkcioniranje prostate, zarastanje rana i opekotina, čuva vid. Najviše cinka ima u ostrigama – 65 miligrama u 100 grama – ali pošto one nisu baš pristupačne našim džepovima, dobro će doći i goveđe meso, teleća džigerica, ćuretina, piletina i uopšte hrana bogata proteinima, zatim bundevino sjeme, kao i razne žitarice i integralni kruh, pivski kvasac, mahunarke, orašasti plodovi, zrnje. Ipak, stručnjaci kažu da se bolje resorbuje cink iz namirnica životinjskog porekla.
Ukoliko je hrana uravnotežena, obično se u organizam unese dovoljno cinka. Jedino kod opće pothranjenih osoba – a to su često stariji – može doći do nedostatka ovog minerala. On se ispoljava sporijom regeneracijom kože, imunološkog sistema, sluzokože organa za probavu, a vidljiv je kroz gubitak apetita i poremećaj ukusa. Kod dece može dovesti do usporenog rasta i odloženog seksualnog razvoja. Dugotrajni nedostatak može izazvati gubitak kose, koprivnjaču, upalu jezika i očnih kapaka.
Osim što bi ga trebalo nešto više unositi u vreme prehlada, gripa i sličnih infekcija, potreban je u dodatnim količinama i oboljelima na organima za probavu, osobama s opekotinama i alkoholičarima s oštećenom jetrom.
Inače, dnevne potrebe za cinkom se kreću od četiri do 13 miligrama, u zavisnosti od starosti i stanja (najpotrebniji je dojiljama u prva četiri meseca), dok prekoračenje ove granice može dovesti do smanjenja koncentracije željeza i bakra u krvi, što vodi u anemiju. Na prekomerno unošenje cinka ukazaće mučnina, povraćanje, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u trbušnoj šupljini. ...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1