PELIN - Artemisia absinthiumLjekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen.
Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana.
Ljekovito djelovanje: Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb-
Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

Budući da se izlučivanje bubrega u znatnoj mjeri pobuđuje pomoću eteričnog ulja sadržanog u pelinu, to se čaj od pelina može uzimati u malim količinama za liječenje katara mjehura, a i kod upalnih nadražaja
bubrega. Veće količine pripravaka nisu prikladne samo pri posljednjoj spomenutoj bolesti, jer prejako nadraživanje bubrega može čak zaustaviti izlučivanje mokraće i pojačati upalu bubrega. Kao isključivo gorka biljka, pelin djeluje na stvaranje i poboljšanje krvi kao i na poboljšanje cirkulacije.
Pelin se posebno preporuča ženama jer je nakon uzimanja čaja od pelina, utvrđeno je pospješenje
menstruacije. Bolja prokrvljenost ima znatniji utjecaj na olakšanje poroda, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba dati veću rastezljivost. Pelin ima dokazano djelovanje na pospješenje trudova te se majkama preporuča i u tim trenucima.
Mnogostrana ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam tako da indirektno liječe niz poteškoća koje izravno ne spadaju u područje liječenja pelinom. Nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve više ili manje imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih spolnih organa.

Recept za tinkturu

Cesto se upotrebljava alkoholna tinktura pelina (Tinctura absinthii) a koja se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, l do 3 puta dnevno, a priprema se maceracijom 10 g pelina u 2 dl lozovače(45%).

Recept za pelinovo vino

Pelin se stavlja u bijelo vino; za pripremu toga vina uzima se 20 g biljke pelina u l litru vina. Pusti
se da vino izvlači (macerira) pelin do željene gorčine (ne pretjerano!) zatim se procijedi i pelinovo vino je gotovo, a koristi se 2-3 puta dnevno po 0,5 dl.
Tinktura je također korisno sredstvo za vanjsku uporabu, masiranje kod bolova i grčeva u želucu
ili kod bolnog podrigivanja; nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu za vanjsku upotrebu poslužiti i pelin kuhan u vinskom octu (20 g pelina na l litru octa). U taj pripravak namočite tkaninu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.
Recept
Posebna tinktura od pelina, mješavina s drugim ljekovitim biljem kao sredstvo za želudac: 10 g biljke pelina, 4 g dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 g dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 g usitnjene kore od naranče namoči se tijekom 8 dana u 2 dl vinske žeste ili jake rakije( 45-55% ), nakon čega se procijedi.
Kod svih teškoća u želucu uzima se 15 do 20 kapi s isto toliko kapi vode i to 2 do 4 puta dnevno.
Kao prva pomoć kod otrovanja gljivama, veoma je dobar pelin ako se pije kuhan u octu.

Broj komentara: 17:

Anonimno kaže...

Ja sam ga tek pocela piti i vec vidim poboljsanje,mada je stvarno groznog okusa-mislim da nikad nista gore nisam pila,ali isplati se.
Cula sam da u velikim kolicinama djeluje kao otrov-mada ne znam ko bi ga mogao piti u velikim kolicinama...

Anonimno kaže...

Ja ga mogu piti u velikim kolicinama, i stvarno je otrov :)

http://www.zvecevo.hr/proizvodi/alkoholna-pica/pelinkovac/

Dr. Ines Radman kaže...

Stavite kapljice pelina u prazne zelatinske kapsule tako da je lakse popiti. Dosta je staviti 1/2 kapsule i to je super. Nije spomenuto ni to da Pelin unistava jaja parazita.

zorica barišić kaže...

Na mlinu za kavu(na struju)samljeti suhi pelin te prah pomiješati sa medom i uzimati ujutro po kašikicu pa popiti čašu vode.Pijem dokle god imam pelina i super se osjećam, a inače imam gastro problema.Kažu da pelin poboljšava apetit, ali ja u to vrijeme, dok trošim pelin, postepeno mršam bez neke dijete...Zorica Barišić

zorica barišić kaže...

Na mlinu za kavu(na struju)samljeti suhi pelin te prah pomiješati sa medom i uzimati ujutro po kašikicu pa popiti čašu vode.Pijem dokle god imam pelina i super se osjećam, a inače imam gastro problema.Kažu da pelin poboljšava apetit, ali ja u to vrijeme, dok trošim pelin, postepeno mršam bez neke dijete...

Anonimno kaže...

pelin je stvarno korisna biljka,ali u normalnim količinama.

Anonimno kaže...

pelin je stvarno korisna biljka ,ali u normalnim količinama.

Anonimno kaže...

Stvarno. Je gorak Ali. Ljekovit

Anonimno kaže...

...pelin je,kažete super,a što kažete za pelinkovac???

Anonimno kaže...

pelin ,klinčići i tinktura zelenog oraha -lijek za rak :)

suzi kaže...

grozan okus, ne moze se popiti,citam da ljeci i dusevne bolesti, valjda ozdrave kada ga probaju i kazu nisam lud da to pijem

Anonimno kaže...

koliko puta ga mogu piti na dan, i dali smem svaki dan?

Anonimno kaže...

Gdje se može nabaviti ova biljka,odnosno gdje sve raste hvala na pomoći.

Anonimno kaže...

uobićajeno, pelin raste u vrtovima i okućnicama, gotovo svatko tko obrađuje vrt ima i grm ili dva pelina

Anonimno kaže...

dali neko zna jeli isto slatki pelin i pelin ima razlicite boje listova neznam ja sam koristila ovaj pelin sa bledi zeleni listova i gorak u uu ali leci koristila sa rakijom a i caj super hvala unapred

Unknown kaže...

pelin unistava sve parazite u stomaku imam ga posadzenog vrtu malan je

Anonimno kaže...

https://bewusst-vegan-froh.de/beifuss-uraltes-wissen-gegen-krebs/
unistava stanice raka u roku od 16 sati ,
jer je bogat zeljezom a stanicama je potrebno zeljezo za rast , ulazeci u njih oslobada radikale kisika koji dovode do pucanja stanica , lijek za borbu kao trojanski konj.