Preskoči na glavni sadržaj

Virgin olive oil and health


Olive oil and health

Olive oil contains 77% unsated fat acid that diminish cholesterol, and that is "bad" cholesterol, the so-called LDL cholesterol, and it protects the good one - the HDL cholesterol. Fat is a very important food in the human diet because it contains the essential vitamins - A, D, and K - and it is an excellent energy source for our organism. But numerous surveys are pointing out the benefit of the exchange of sated and complex sated fat with unsated fat. Olive oil contains only 4 to 12% complex sated fat, that, when they oxidize can lead to congestion of blood veins. For example, olive oil contains only 9% salted fat acid, whilst corn oil contains over 50% and sunflower oil even 69%! The other two ingredients of olive oil that are important for our health are vitamin E, whilst poliphenols diminish the risk of arteriosclerosis and some kinds of cancer! There are some indications that olive oil has a therapeutic effect on ulcer on digestion organs and that it prevents the appearance of gall-stones. The Greek women use olive oil in skin and hair masks; it is an excellent treatment for burns; we know that in Croatia our women use it as suntan lotion for decades, and even it was doubted for a long time about its effects, dermatologists today state that it has the UV protection factor 20!

Virgin Olive oil

The best kind of olive oil is virgin olive oil (extra virgin), and there are still many subclasses depending on taste and need. It is important for the quality of olive oil that is contains less than 1% fat acid, and that it is "cold pressed" (that should be taken into consideration when buying olive oil because every producer has to point out these qualities on the etiquette).

Namely, that is the name of the procedure of obtaining olive oil by pressing olives without the usage of any kind of dissolutions or heating. We know that most of the other plant oils are obtained by heating and adding some sort of dissolution, and that effects considerably their quality and nourishment values. Although techniques of obtaining olive oil have modernized considerably, the simple procedure in fact stays the same: the whole olive is being pressed (with its kernel!), the liquid is being separated from the dry substance, and then water is being separated from oil. What you get are, on one side, billions of sour cores, and, on the other side, the "God's elixir".

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1