Preskoči na glavni sadržaj

Vitamin D i bolesti srca




Niska razina vitamina D povisuje rizik od srčanog i moždanog udara za 62 %, a rizik je još veći za osobe sa povišenim krvnim tlakom, tvrdi nova studija.

Znanstvenici su pratili razinu vitamina D u uzorcima krvi preko 1 700 subjekata. U 28 % ispitanika je ta razina iznosila manja od 15 nanograma po mililitru (ng/ml). Nakon 5 godina znanstvenici su ponovili mjerenje te utvrdili da osobe sa najnižom razinom vitamina D imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako se razina od 30 ng/ml smatra optimalnom imalo ju je samo 10 % ispitanika.

Potrebna su daljna istraživanja koja bi potvrdila dobivene rezultate.

Izvor: Circulation

Kako osigurati dovoljno vitamina D?
Vitamin D prisutan je u većini prehrambenih proizvoda, ali najčešće u nedovoljnim količinama. Najviše vitamina D nalazimo u ograničenom broju namirnica poput ulja iz jetre bakalara te mesa riba iz hladnih mora, lososa i haringe. Osim toga ima ga u mlijeku, mliječnim proizvodima, žutanjku, cerealijama te kvascu. Kako se radi o vitaminu topljivom u mastima, njegova apsorpcija iz crijeva usko je povezana s apsorpcijom masti te radom jetre i žuči.
No, primarni izvor tog sastojka nije prehrana nego kemijska reakcija u koži, pa je najbolji način opskrbe organizma vitaminom D izlaganje kože sunčevim zrakama. Koliko će se vitamina D sintetizirati u koži ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, geografskoj širini i pigmentaciji kože. Uglavnom 10 do 15 minuta izlaganja ruku, ramena ili lica suncu 2-3 puta tjedno, dovoljno je da se zadovolje dnevne potrebe za vitaminom D. Smatra se da se na svakih 5% površine kože izložene suncu može proizvesti 435 i.j. vitamina D .

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1