10 nacina kako smanjiti visoki krvni takKrvni tlak je sila koju pravi krv na zidove krvnih žila. On se može izmjeriti pomoću gume za napuhavanje koja se previje preko gorenjeg dijela ruke i koja je povezana sa aparatom koji mjeri tlak. Dobiju se dva učitanja. Primjer: 120/80. Prvi broj se zove sistolički krvni tlak zato što on pokazuje krvni tlak tokom otkucaja srca (sistole), a drugi broj se zove diastolički krvni tlak zato što on pokazuje tlak dok je srce opušteno (diastola). Pritisak se mjeri milimetrima žive, a doktori pacijente koji imaju pritisak iznad 140/90 svrstavaju u hipertenziske osobe.

Ako su simptomi hipertenzije česti postoji dosta koraka koje možete poduzeti a neki od njih su:

1. Posjetite svoga doktora

Neka doktor bude prvi kome ćete se obratiti. Visok krvni tlak može biti drugorazredna hipertenziska bolest koja uglavnom biva izazvana bubrežnim problemima, pa je zbog toga posjeta doktoru radi pregleda veoma bitna.

2. Prestanite sa konzumiranjem cigareta

Ako konzumirate cigarete potrebno je da što prije prestanete sa tim. Pušenje šteti arterijama i stvara otežano cirkuliranje krvi a to izaziva rast krvnog tlaka. To je jednostavno fizika - suzite cijev i tečnost će teže prolaziti kroz nju.

3. Smanjite upotrebu soli a povećajte upotrebu kalija

Previše sode (natrij) koja se unosi preko soli iz hrane izaziva zastoj tečnosti što predstavlja opterećenje za srce i cirkulaciju krvi. Bilo kako bilo, kalij kojeg dosta ima u celeru, banani, ribi, potočarki, rajčici i multimineralnim dodatcima je najveća noćna mora za sodu (natrij) koji izaziva njegovo smanjivanje i nestajanje iz tijela.

4. Održavajte kalcij i magnezij

Kada je u pitanju održavanje zdravlja vašeg srca kalcij i magnezij su najbolji za to. U slučaju začepljavanje krvnih žila oni će vam pomoći da ih vratite u normalno stanje. Također će regulirati ritam otkucaja srca i čitav nervni sistem. Magnezij je potreban da bi se lakše preradio kalcij, odatle ideja da ova dva elementa rade zajedno. Najlakše ćete ih naći u mlijeku, siru, ribljem ulju, orahovoj kori, osušenoj marelici i nekim dodatcima za hranu.

5. Pijte čajeve

Previše kofeina koji u organizam unosite kroz kafu ili vruće napitke, je povezan sa povećanim krvnim tlakom. Ako ste poželjeli čašicu nečega korisnog a ne štetnog potražite Zeleni čaj, u kojem ima manje kofeina te mnogo polifenola koji također popravlja zdravlje srca i krvnih žila.

6. Koristite glogove plodove

Primitivna društva su koristila glogove plodove za srčane probleme, što nikako nije iznenađujuće zbog toga što ovi plodovi izazivaju istezanje krvnih žila otvarajući tako vene i arterije što pomaže boljem protoku krvi. Ovo odavno koriste travari a glog možete sada pronaći i u obliku dodataka za hranu.

7. Aromaterapija

Aromaterapija (terapija pomoću mirisa) je veoma dobra u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Uzmite nešto od ovoga: cvijet Ylang-ylang, lavandu i kadulju. Slijedite upute, čak i ako one zahtijevaju sagorijevanje, prskanje u kupaonici i osjetit ćete kako napetost nestaje.

8. Riblje ulje

Masne kiseline su veoma bitne za organizam, a najjači borac protiv visokog krvnog tlaka je kiselina omega-3 koja će vas zaštiti od krvnih bolesti i održati cirkulaciju u normalnom ritmu. Naći ćete ih u ribljem ulju od skuše, sleđa i sardine; dodatcima za riblja ulja; te u lanenom ulju, koje se upotrebljava za omekšavanje kriket štapova.

9. Rutin (rutozid)

Rutin je flavonoid koji se dobija iz nekoliko biljaka kao što su stablo Fava D'Anta koje se može naći u Brazilu te Zelena Heljda u Kentu. Rutin funkcioniše brilijantno kao polifenol, neutralizirajući pobuđenja koja uništavaju ćelije. Također je dobar kao antikoagulant koji je u mogućnosti da prorijedi krv, i tako omoguće njeno lakše kretanje. Rutin možete naći u dodatcima za jedlo.

10. Đumbir

Slično kao i stablo Ginkgo Biloba, đumbir ima funkciju da olakša provod krvi, šireći vene u organima tijela. Ne samo da će vas ugrijati nego će i olakšati cirkulaciju i stimulisati otkucaje srca čineći ga snažnijim. Japanska proučavanja đumbira su pokazala da dok je krvni tlak nizak otkucaji srca su usporeni. On također ima i efekat antikoagilanta. Naći ćete ga u čaju i dodatcima za jelo.

Zapamtite, ako sumnjate da je nešto od ovoga gore korisno potražite savjet od adekvatnih osoba ili popričajte sa svojim doktorom.

2 komentara:

Anonimno kaže...

Treba dodati i imelu koja ima svojstvo da regulise TLAK,tj.dobraje i za nizak i visok krvni pratisk.Pozdrav

Anonimno kaže...

...bolje i sigurnije od imele je pastirska torbica...visoki tlak spušta a niski podiže