Sinusna infekcija ili upala sinusa (Sinus infection (sinusitis)
Sinusna infekcija ili upala sinusa je oteknuce sinusa uzrokovano bakterijskom infekcijom. Sinusi su dva zracna jastuka koja su smeštena unutar kostiju lica. Postoje 4 vrste sinusa na osnovu podjele po mjestu na kojem se nalaze:

-frontalni sinusi
-sitasti sinusi
-maksilarni sinusi
-klinasti sinusi

Sinusi su povezani sa nosom. Kada podrucje sinusa nabubri to utice na curenje sluzi. Zarobljena sluz u sinusima uzrokuje neugodan osjecaj i pruža uslove za rast broja bakterija.

Uzroci i simptomi

Sinusna infekcija uglavnom je uzrokovana bakterijama, ali nedavna istraživanja su otkrila da su gljivice najcešci uzrok. Oko 20% upala sinusa kod djece je uzrokovano bakterijom Moraksela kataralis. Osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom, kao što su osobe zaražene AIDS-om, mogu dobiti upalu sinusa zbog gljivica. Te vrste gljiva su Mukorales, Candida i Aspergilius.

Akutna sinusna infekcija obicno slijedi neku vrstu prehlade ili infekciju gornjih disajnih puteva. Bolovi i glavobolja mogu biti uzrokovani pogodenim sinusima, plus osjecaj pritiska koji se može pogoršati ako se prekrije zavojima. Bolovi nekada se pojave i u zubima ili vilicama. Kod nekih osoba se pojavi i kašalj.

Lijecenje

Alergije na hranu cesto su povezane sa kronicnim sinusnim infekcijama. Pacijent bi trebao da odredi dietu kako bi eliminirao i identificirao hranu na koju je alergican. Za cišcenje nosnih puteva od sluzi, preporuceno je ispiranje sinusa slanom vodom kod pacijenata sa sinusnom upalom.

Postoje biljni tretmani kao što su kombinacija sljedecih vrsta: euphrasia, kunica, hydrastis canadensis, ephedra i hren.

Homopatski prakticari su pronašli nekoliko ucinkovitih lijekova za lijecenje sinusne upale. To su: Dvobojni kalium, Arsenikum oksid, Nux vomica, Silicij i Marcurius iodaus. Andrographics paniculata kombinovana sa Echinaceom pomaže u borbi protiv sinusne infekcije i zimskih infekcija.

Imajte na umu da postoje ogranicenja u tome šta od domacih lijekova može pomoci u borbi protiv sinusne upale. Ako se infekcija pogorša, predlažemo vam da posjetite svoga lijecnika.

Akupuntura, dodatak hrani (vitamini C, A, E i cink) i hidroterapija su korišteni za lijecenje sinusne infekcije takoder. Izravno udisanje 2 caše vode i etericnih ulja zajedno sa ružmarinom, lavandom, timijanom ili drugih koje su od koristi za otvaranje sinusa i cišcenje bakterija koje uzrokuju infekciju.

Antibiotici su od pomoci kada je upala sinusa uzrokovana bakterijskom infekcijom. U ovu vrstu antibiotika spadaju amoyicillin, cephalosporin i sulfatni lijekovi.

Steroidni nosni sprejevi se takoder koriste za odstranjivanje sinusne infekcije. Ustvari, postoje dvije vrste od kojih se jedna koristi za upalne uvjete a zovu se glukokortikosteroidi. Oni se mogu konzumirati oralno, ili na koži ili mjestu infekcije.

Kronicna sinusna infekcija iz anatomskih razloga može trebati preciznu kirurgiju. Gljivicna upala sinusa može zahtijevati kirurgiju za uklanjanje dio sinusa.

Održavanje higijene je veoma bitno ako želite sprijeciti infekciju sinusa. Identificiranje i lijecenje alergija, izbjegavanje izloženosti dimu cigareta, te prestanak dugokog ronjenja dok plivate može takoder pomoci u sprecavanju infekcije sinusa. Izbjegavanje pšenicnih proizvoda i mlijecnih proizvoda može takoder sprijeciti upalu sinusa povezanu sa alergijama. U toku zime, preporuceno je da koristite aparate za kontrolu vlažnosti zraka, zbog toga što suhi nosni prolazi mogu povecati pauze u tkivima, cime se omogucuje bakterijama da udu. Kada sinusna infekcija izazvana alergijama se pojavi korisni su nosni sprejevi kako bi se sprijecilo curenje unutar nosnih puteva. Objavljeno je i kako regularni zvuk može sprijeciti infekciju sinusa. Cini se da kada neko namjerno zuji njegov ili njen izdisaj je sadrži znatno više zraka i tako prisiljava potencijalno štetne bakterije iz nosnih prolaza.

Broj komentara: 5:

Sandra kaže...

Odličan post,(i odličan blog) - zanimljivo kako ti obične i dosadne boljetice poput sinusa mogu zagorčati život, a toliko toga što nas okružuje može imati utjecaja na to. Pozdrav!

Unknown kaže...

Hvala na komentaru , navrati ponovo bit ce jos zanimljivih i korisnih postova.

Anonimno kaže...

Samo da dodam u vezi ispiranja sinusa. Ja sam ispirao mlakom vodom koja sadrzi malo soli i duplo manje sode bikarbone. Odprilike 250dl mlake vode, ravna kasicica soli, pola ravne kasicice sode bikarbone. Koristio sam metodu koju koriste indusi,http://www.youtube.com/watch?v=zBch4X8x7dk . Koristio sam džezvu za kafu. Meni je pomoglo. Pozdrav svima.

Anonimno kaže...

Upala sluznice usne šupljine – afte, upala sluznice sinusa - sinusitis, upala sluznice grla – gnojna angina, upala sluznice bronhija - bronhitis, upala sluznice želuca – gastritis, upala sluznice crijeva - Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, upala sluznice mokraćnog mjehura i upala sluznice mokraćnih putova - cistitis gdje je kraj. ???????
Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. Najviše su izloženi dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi sluznicom. Sluznica bi trebala imati ulogu finog filtra kroz koji prolazi sve ono što je organizmu potrebno, a odbaci sve što bi organizmu moglo nanijeti štetu. Opće je poznato da se svaki organizam sam pokušava obraniti od vanjskih štetnih utjecaja. Tako se može ćuti da su neke osobe otpornije od drugih što nije točno, svi smo mi podjednako otporni pod uvjetom da živimo u istim uvjetima. Ponekad si nepažnjom sami napravimo štetu. Danas je normalno da se voda i sokovi piju iz hladnjaka, sladoled se konzumira na kile, gazirana pića na litre i još dosta toga što jako dobro znamo međutim o tome ne razmišljamo da sve navedeno može jako naštetiti sluznici u našem organizmu i njezinoj osnovnoj zadaći finog filtra koji nas štiti. Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer se za mnoga stanja navodi da su posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma, bronhitis, afte, gnojna angina, gastritis, želučane tegobe, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, cistitis i još dosta toga ). Posljedice upale sluznice mogu biti: teške glavobolje, gubitak sluha, slabljenje vida, otežano disanje, poteškoće govora zbog otežanog disanja, gubitak osjetila okusa i mirisa, želučane tegobe i još dosta toga. Upalu sluznice treba shvatiti i prihvatiti kao jako ozbiljnu stvar, kad dođe do upale sluznice na jednom mjestu postoji velika vjerojatnost da će upalni proces otići i dalje. Vrlo jednostavno trebamo usporediti svoj organizam kao vlastitu kuću u kojoj stanuju svi vitalni organi. Kad kuću zahvati vlaga, a u njoj živimo mi i naša obitelj s vremenom zbog loših uvjeta stanovanja možemo imati velike zdravstvene probleme, zato kuću u kojoj živimo moramo održavati. Slično je i s našim organizmom, kad dođe do upale sluznice koja se može proširiti na veći dio organizma naš organizam postaje loše okruženje za naše vitalne organe. Sve ovo navodim iz iskustva osoba kojima sam pomogao.
Kad dođe do upale sluznice javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja, slaba higijena, stres i još puno toga što mnogi znaju iz vlastitog iskustva. Međutim kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teže upale javljaju se već kod male djece. Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način.
Na prirodan način navodim zato što sam i sam imao velike probleme upale sluznice koje sam riješio pripravkom u obliku sirupa koji se pije, sirupa na bazi meda i bilja. Sirup je pomogao meni kao i mnogima koji su ga uzeli.
Darko Vodopija
iz Kutine 0385 (0)92 1762 041
zdravisinusi@gmail.com

Unknown kaže...

Ako se želite dodatno informirati o virusnim bolestima možete ovdje pročitati puno korisnih informacija. - virusna bolest