Zobano brašno
Započnite dan sa pripremanjem zobane kaše koja je puna omega-3 hranljive kiseline, folne kiseline i kalija. Ova hrana koja je također bogata i vlaknima može umanjiti razinu LDL tj negativnog kolesterola i pomaže u održavanju arterija čistim.
Preberite grubo zobano brašno a zdjelu sa preostalim brašnom napunite bananama te ćete tako dobiti puno više vlakana u svojoj hrani.
Losos
Losos je hrana koja je veoma bogata omega-3 hranljivom kiselinom te je veoma učinkovita u smanjivanju krvnog tlaka te čuvanju od mogućeg začepljavanja krvnih sudova. Uzimajte Losos barem dva puta sedmično te tako smanjite mogućnost dobijanja srčanog udara za čak jednu trećinu.
"Losos sadrži astaksatin koji je veoma snažan antioksidanst", kaže kardiolog Sinatra Stephen, autor knjige "Smanjite svoj krvni pritisak za 40 dana". No, osigurajte se da dobijete divlji losos a ne ribu sa farmi, koji mogu biti upakovani sa insekticidima, pesticidima i teškim metalima. Niste baš neki ljubitelji lososa? I ostale masne ribe kao što su skuša, tuna, haringa i srdela će imati isti učinak na vaše srce kao i losos.
Avokado
Dodajte malo avokada u sendvič sa špinatom te tako pojačajte zdravlje svoga srca. Zajedno sa Monounsaturated masnim kiselinama avokado može pomoći u snižavanju LDL-a te povećanju količine HDL kolesterola u vašem tijelu."Avokado je odličan", kaže Sinatra -"On omogućava apsorpciju drugih karotenoida a posebno beta-karotena i likopena koji su neophodni za zdravlje srca.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je puno Monounsaturated masnih kiselina te smanjuje nivo LDL kolesterola. Također smanjuje mogućnost razvijanja srčanih bolesti. Rezultati istraživanja koja su provedena u sedam država a koja su pratila kardiovaskularna oboljenja širom svijeta, pokazali su da većina ljudi u Kreti ima predispozicije za visoke razine kolesterola, te relativno malo ih je umrlo od bolesti srca jer je njihova ishrana usmjerena na masti koje pojačavaju zdravlje srca a kojih ima u maslinovom ulju. Potražite extra djevičansko ili djevičansko maslinovo ulje koje je najmanje prerađeno te ga koristite umjesto maslaca pri kuhanju.
Orašasto voće
Badem, orasi i australski oraščići su puni omega-3 hranljivih kiselina i Monounsaturated i poliunsaturated masnih kiselina. Bademi su bogati i omega-3s kiselinama dok orašasto voće povećava količinu vlakana u hrani, kaže doktor Sinatra. "I kao i maslinovo ulje, ono je odličan izvor zdravih masti", dodaje on.
Ribizle
Borovnice, maline, jagode i ribizle su pune antiinflamatora koji smanjuju rizik od bolesti srca i od raka."Kupine i borovnice su posebno dobre", pojašnjava Sinatra dodajući da su svi ovi plodovi odlični za vaše vaskularno zdravlje.
Mahunarke
Povećajte količinu vlakana pomoću leće, slanutka i crnog i bubrežastog graha. Oni su upakovani omega-3 hranljivim mastima, kalcijumom i topivim vlaknima.
Špinat
Špinat može pomoći u održavanju vaših mišića u vrhunskoj formi zahvaljujući luteinu, folnoj kiselini, kaliju i vlaknima koji se u njemu nalaze.Ali ako povećate povrćnih biljaka u vašoj ishrani sigurno će da će i vaše srce ojačati mnogo više. U zdravstvenom istraživanju koje je obuhvatilo više od 15 000 ljudi sa srčanim bolestima u periodu od 12 godina dokazano je da oni koji su dnevno uzimali povće uz jedan obrok ili dva su smanjili rizik od tih bolesti za čak 25 %. Svako unošenje povrća u toku jednog dana je smanjivalo rizik za 17 %.
Laneno sjeme
Puno vlakana i omega-3 hranljivih masnoća nalazi se se u sitnim lanenim sjemenkama a ono vam također može dosta pomoći u vezi sa srčanim oboljenjima. Napunite posudu zobanim brašnom i lenenim sjemenkama za najzdraviji doručak po vaše srce.
Soja
Soja može umanjiti količinu kolesterola a iako u njoj nema puno zasitivih masnoća ona je idalje veliki izvor bjelančevina koje pomažu zdravlje vašeg srca.
Potražite prirodne vrste soje kao što su edamame, tempeh, ili organsku soju. Sojino mlijeko je također odlično zajedno sa zobanim brašnom ili drugim žitaricama. Ali pazite na količinu soli u vašoj soji: Neke vrste soye sadrže natrij, koji podiže krvni tlak.
Primjedbe