IMELA - Viscum Album
Ljekoviti djelovi biljke: Listovi na završnim grančicama — Visci herba
Ljekovite i djelotvorne tvari: Imela posjeduje čitav niz ljekovitih tvari: još sporan glikozid viskalbin,viscin, hlapivi alkaloidi, poput smole visciflavin, uz holin i jedan ester holina i poput digitalisa djelujuću tvar koja snižava tlak krvi (čisti piridin), vitamin C, glukoza, inozit, škrob, ulje, kiseli i neutralni saponin, oleanolna kiselina, stearin, octena i palmitinska kiselina, dalje kalcij, kalij, dosta fosforne kiseline i drugo.

Ljekovito djelovanje: Iz mnoštva ljekovitih djelovanja imele treba kao prvo utvrditi da imela izaziva povećanu izmjenu tvari i pojačan rad žlijezda čitavog probavnog aparata. To znači da otklanja kroničnu začepljenost sa svim nepovoljnim popratnim pojavama (osjećaj težine, nadimanje, smetnje u duševnom i tjelesnom radu, osjećaj nevoljkosti i dr.), a otklanja i početke žutice, normalizira nepotpuno izlučivanje žuči, a gube se i uzroci nastanka šećerne bolesti. Imela djeluje protiv tzv. bolesti istrošenja: ovapnjenja žila i oštećenja srca, uvjetovane starošću. Kod smetnji u optoku krvi, ako je krvni tlak previsok ili prenizak, upotrebom imele on se normalizira. Znanstveno je potvrđeno da je pučka medicina imala pravo kad je tvrdila da se niski ili visoki krvni tlak, uzrokovan smetnjama u krvotoku, u oba slučaja otklanja pomoću imele. Ova prividna suprotnost ljekovitosti imele, dizanje i snižavanje krvnog tlaka, objašnjava se time što ljekovite tvari imele djeluju tako da se kolanje krvi normalizira, a rad srca ojača što dovodi do ravnoteže. Naravno da se time odstranjuju i sve popratne pojave previsokog ili preniskog krvnog tlaka, kao što su nadiranje krvi u glavu, uzbuđenja, osjećaji vrtoglavice, glavobolje i zujanje u ušima. Poboljšanje optoka krvi donosi i kod žena normaliziranje menstruacije, otklanjaju se
smetnje u maternici s često jakim bolovima. Svježi sok iz mladih grančica i listova imele nalazi i danas primjenu u liječenju neplodnosti žena, ako su uzroci neplodnosti npr. krvarenje, ili otečenost maternice ili bijeli cvijet. Ne manje ljekovito djeluje imela kod naknadnih krvarenja u vrijeme babinja, a njome se liječi i krvarenje iz pluća i povraćanje krvi. Neki su autori (dr. Karl Anton Kass) u novije vrijeme i klinički utvrdili izričito ljekovitu moć imele u djelovanju protiv raka, a potvrđeno je, konačno, uz antineuralgično djelovanje i djelovanje na smirivanje krvarenja i izričito antikarcinomatozno djelovanje.

Imela ima i jaka imunološka svojstva - jača imunitet i pomaže kod alergija.
Recept l

U l litru 45%-tne rakije najbolje lozovače ili komovice, dodamo narezane grančice s listovima imele koje smo prethodno dobro oprali u mlakoj vodi. U staklenu bocu možemo staviti cca 30-40 g listića imele. Staklenka se ostavi na tamnom mjestu dva do tri tjedna prije pijenja. Tako pripremljena rakija s imelom sadrži sva ljekovita svojstva imele, odnosno vinskog alkohola, a pije se 3 puta dnevno mala čašica po 0,2 dl.
Preporučuje se i za obloge kod upaljenih vena, te za antireumatsku masažu.

Recept II

40 g sitno zdrobljene imele treba močiti(macerirati) 12 dana u litri bijelog vina i piti 3 puta dnevno po l čašicu (0,5 dl) prije jela.

Recept III

Za tinkturu od dvije najdjelotvornije biljke treba uzeti 200 g svježe imele i 100 g češnjaka, sitno isjeckati i močiti(macerirati) u litri komovice(45%) 10 dana uz povremeno mućkanje, zatim ocijediti i filtrirati.

Pije se triput dnevno po jedna mala žlica.

3 komentara:

Anonimno kaže...

Sigurno je da se u prirodi nalaze
lijekovi za sve vrste bolesti samo ih treba pronaći.Za zdravo i dugo
življenje treba paziti šta i koliko
se unosi u organizam,osim toga treba što više piti razne vrste čajeva.Ja imam puno godina i mogu svjedočiti da sam uz pomoć navedenog fizički i psihički u jako dobroj kondiciji

Marina kaže...

Molim vas da mi odgovorite da li se smiju koristiti neke biljne tinkture i domaći sirupi (npr. od majčine dušice, timijana i sl.) ako je dokazana alergija na razne trave i drveće. Hvala puno za odgovor!

Anonimno kaže...

Slika ne pripada imeli već pavenki,pavitini lat. vinca minor. Molim da navedeni blog ispravite. Pogreška može biti za nekog veoma neugodna.