Vitamin D i bolesti srca
Niska razina vitamina D povisuje rizik od srčanog i moždanog udara za 62 %, a rizik je još veći za osobe sa povišenim krvnim tlakom, tvrdi nova studija.

Znanstvenici su pratili razinu vitamina D u uzorcima krvi preko 1 700 subjekata. U 28 % ispitanika je ta razina iznosila manja od 15 nanograma po mililitru (ng/ml). Nakon 5 godina znanstvenici su ponovili mjerenje te utvrdili da osobe sa najnižom razinom vitamina D imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako se razina od 30 ng/ml smatra optimalnom imalo ju je samo 10 % ispitanika.

Potrebna su daljna istraživanja koja bi potvrdila dobivene rezultate.

Izvor: Circulation

Kako osigurati dovoljno vitamina D?
Vitamin D prisutan je u većini prehrambenih proizvoda, ali najčešće u nedovoljnim količinama. Najviše vitamina D nalazimo u ograničenom broju namirnica poput ulja iz jetre bakalara te mesa riba iz hladnih mora, lososa i haringe. Osim toga ima ga u mlijeku, mliječnim proizvodima, žutanjku, cerealijama te kvascu. Kako se radi o vitaminu topljivom u mastima, njegova apsorpcija iz crijeva usko je povezana s apsorpcijom masti te radom jetre i žuči.
No, primarni izvor tog sastojka nije prehrana nego kemijska reakcija u koži, pa je najbolji način opskrbe organizma vitaminom D izlaganje kože sunčevim zrakama. Koliko će se vitamina D sintetizirati u koži ovisi o dobu dana, godišnjem dobu, geografskoj širini i pigmentaciji kože. Uglavnom 10 do 15 minuta izlaganja ruku, ramena ili lica suncu 2-3 puta tjedno, dovoljno je da se zadovolje dnevne potrebe za vitaminom D. Smatra se da se na svakih 5% površine kože izložene suncu može proizvesti 435 i.j. vitamina D .

Nema komentara: