Kako da Vas gripa i prehlada zaobiđe


Epidemija gripa samo što nije počela. Mnogi su zaraženi raznim respiratornim virusima, kihaju, kašlju i šmrču. A možda im se to ne bi dogodilo da su unosili dovoljno cinka. Ovaj mineral, naime, ima važnu ulogu u organizmu: jača imuni sistem tako što pomaže stvaranje antitela i T-ćelija, kao i ostalih bjelih krvnih zrnaca, čime zatvara vrata infekcijama, pored ostalih, gripu i prehladama. Utvrđeno je i da je u stanju da podmladi imuni sistem osoba starijih od šezdeset godina. Ima značajnu ulogu i u aktivnosti brojnih enzima koji učestvuju u varenju, neophodan je u sintezi bjelančevina, inzulina, kao i za normalan rast i razvoj reproduktivnih organa, normalno funkcioniranje prostate, zarastanje rana i opekotina, čuva vid. Najviše cinka ima u ostrigama – 65 miligrama u 100 grama – ali pošto one nisu baš pristupačne našim džepovima, dobro će doći i goveđe meso, teleća džigerica, ćuretina, piletina i uopšte hrana bogata proteinima, zatim bundevino sjeme, kao i razne žitarice i integralni kruh, pivski kvasac, mahunarke, orašasti plodovi, zrnje. Ipak, stručnjaci kažu da se bolje resorbuje cink iz namirnica životinjskog porekla.
Ukoliko je hrana uravnotežena, obično se u organizam unese dovoljno cinka. Jedino kod opće pothranjenih osoba – a to su često stariji – može doći do nedostatka ovog minerala. On se ispoljava sporijom regeneracijom kože, imunološkog sistema, sluzokože organa za probavu, a vidljiv je kroz gubitak apetita i poremećaj ukusa. Kod dece može dovesti do usporenog rasta i odloženog seksualnog razvoja. Dugotrajni nedostatak može izazvati gubitak kose, koprivnjaču, upalu jezika i očnih kapaka.
Osim što bi ga trebalo nešto više unositi u vreme prehlada, gripa i sličnih infekcija, potreban je u dodatnim količinama i oboljelima na organima za probavu, osobama s opekotinama i alkoholičarima s oštećenom jetrom.
Inače, dnevne potrebe za cinkom se kreću od četiri do 13 miligrama, u zavisnosti od starosti i stanja (najpotrebniji je dojiljama u prva četiri meseca), dok prekoračenje ove granice može dovesti do smanjenja koncentracije željeza i bakra u krvi, što vodi u anemiju. Na prekomerno unošenje cinka ukazaće mučnina, povraćanje, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u trbušnoj šupljini. ...

Nema komentara: