Dijeta kod gihta


Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana.

Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.).
Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice.
Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta
prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina
(nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave,
visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna
terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored
pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi brigu o zdravom načinu života,
odnosno za dodatnu terapiju uz pomoć liječnika. U akutnom stanju
(u stanju napada) neka jelovnici ne sadrže purine i ništa mesa.
Kasnije nudimo najviše dvaput na tjedan nemasno meso i to kuhano,
tako da se jedan dio purina izluči u vodu (juhu), koju ne smijemo konzumirati.

Hrana neka bude lako probavljiva, uključimo dosta pasiranih jela. Ako bolesnik
s gihtom boluje od još kakve bolesti, npr. ranom na želucu, jetrima i
tomu slično, neka potraži odgovarajuću dijetu. Neka poštuje njena pravila i
upute u kombinaciji s ovom tako da dobije jedinstven način prehrane –
kombiniranu dijetu s kojom se može uspješno liječiti. Protinska dijeta je tako
uglavnom mliječno – zelena. Alkoholna pića nisu dozvoljena, uporaba prave
kave i čaja neka bude umjerena. Isto vrijedi i za kakao. Kako salate i kruh
nisu potpuno bez purina, iako ih sadrže vrlo malo, znači da bi duža prehrana
s istim namirnicama bila previše jednolična i tako nezdrava. Zato
vrijedi pravilo, biramo takve namirnice, koje sadrže jako malo
ili skoro ništa purina.

konaUnom stadiju dajemo tako do dvaput na tjedan kuhano nemasno meso i
to oko podneva. Iz iskustva svaki bolesnik zna da su napadi češći po noći.
O kakvoj posebnoj kulinarskoj umjetnosti tu ne možemo govoriti jer meso
uvijek samo kuhamo, tako i dinstanje mesa otpada. Ali zato lisnato,
korjenasto i gomoljasto povrće možemo povrh kuhanja još i dinstati,
pržiti i gratinirati. Protinska dijeta može sadržavati više tekućine.
Time pospješujemo ispiranje urata iz organizma i također
smanjujemo opasnost od nastajanja bubrežnih kamenaca. Jela, odnosno
pića neka budu malo ili ništa slađena, što vrijedi posebno za debele bolesnike,
slatka jela neka budu lagana. Salate kiselimo limunovim sokom,
zauljimo ih s manjom količinom biljnog ulja ili maslinovim uljem.

Primjer 7-dnevnog jelovnika
u akutnom stanju gihta
Doručak

  • Ponedjeljak: topla limunada, svježi sir bez vrhnja, kruh
  • Utorak: bijela kava, kruh, jabuka
  • Srijeda: šipkov čaj, meko kuhano jaje, kruh
  • Četvrtak: mlijeko, kruh, naranča
  • Petak: omlet sa svježom paprikom i rajčicom, kruh, mineralna voda
  • Subota: sok od rajčice, svježi sir, kruh
  • Nedjelja: sok od mrkve, štrudla od jabuka

Ručak
  • Ponedjeljak: juha od mrkve, dinstano slatko zelje
  • (sa svježom paprikom i rajčicom, kompot od jabuka

  • Utorak: kremasta porilukova juha, mlade tikvice s
  • razmućenim jajem, snježna pjena

  • Srijeda: juha od griza s nasjeckanim zelenim peršinom,
  • tjestenine s umakom od rajčice, dvostruka zelena salata

  • Četvrtak: jabučna juha sa snježnim žličnjacima,
  • domaći mlinci sa sirom, glavica zelene salate i matovilec

  • Petak: juha od rajčice, pire krumpir s dinstanim patliđanima, zelena solata

  • Subota: pasirana juha iz glavice zelene salate, riža s povrćem i
  • nastruganim nemasnim sirom (više povrća i malo riže – kao đuveđ),
  • radič na salatu, sok od naranče ili mineralna voda

  • Nedjelja: pasirana juha od krumpira, salatna ploča, tanka gratinirana
  • palačinka nadjevena s nastruganim jabukama ili šljivama

Večera
  • Ponedjeljak: griz na mlijeku, riž ili ribana kaša kuhana na mlijeku, kruške

  • Utorak: salata od rajčice, nemastan sir, miksana jabuka

  • Srijeda: kiselo mlijeko bez vrhnja, kukuruzna palenta

  • Četvrtak: voćna salata od naranči, jabuka, krušaka i šljiva, lagan kakao

  • Petak: zelena salata i cikla, sir, kruh, limunada

  • Subota: pečena paprika u omaku od rajčice, slani krumpir, kompot od krušaka

  • Nedjelja: knedli od šljiva s mliječnim šatoom, limunada ili mineralna voda

Za gablec ili užinu možete birati:
Mlijeko bez vrhnja, kiselo mlijeko bez vrhnja, jogurt, sve vrste ne premasnog
sira, kiselo vrhnje, jaja, jabuke, kruške, šljive, kompote i mikseve iz tog voća,
voćne i snježne pjene, lagani vanilijev puding, nemasne kekse, štrudle iz
vučenog tijesta, sok od naranče, limunadu, sok od mrkve ili cikle,
zelenu salatu, matovilac, salatu od rajčice, kakao, bijelu kavu, šipkov čaj,
mineralnu vodu.

Kod pojedinih obroka mogu debeli ljudi pojesti do 5 dkg priloga (riža,
tjestenina, palenta, krumpir). Tamo gdje je u jelovniku prilog, uz tih
5 dkg priloga ne smiju konzumirati kruh, odnosno tamo gdje nema priloga
smiju pojesti 3 – 4 dkg kruha. Također sva pića i kompote trebaju
konzumirati nezašećerene. Mršavi ljudi mogu dobiti više priloga,
tako da količinu kalorija približimo čovjekovim potrebama.

U kroničnom stanju gihta se hranite kako je opisano u primjeru dijete za
akutno stanje gihta s time što dvaput na tjedan unesite u jelovnik
10 dkg nemasne kuhane govedine, 10 dkg nemasne bijele ribe
ili 10 dkg pilećeg, kokošjeg ili telećeg mesa. Ako je moguće, meso
izbjegavamo koliko je moguće.

U uvodu sam spomenuo da su organizmu, oboljelom od gihta, štetne
namirnice koje sadrže purine. Najviše purina sadrže: meso i
životinjske masnoće, iznutrice: jetra, bubrezi, mozak, pa srdele,
sardine u ulju, slana i/ili sušena riba (bakalar, haringa), mesne juhe
i mesni ekstrakti, putar, slatko vrhnje, čokolada,
šećer, pivo, crveno vino, začini, grah, grašak, leća, špinat, šparoge,
cvjetača, breskve, grožđe, marelice, mahune, luk, češnjak, kelj, rabarbara.
Manje ili ništa purina sadrže namirnice koje su navedene u jelovniku.
Jedimo pet puta na dan, jela pripravljamo na maloj količini biljne masti.

24 komentara:

Anonimno kaže...

Ce probam iako neznam kako ce se snajdam nekoi namirnici ne mi se poznati ,ama imam uricki artritis i bolki pa vredi da se proba..mozebi ce ima efekt..ako ima pak se javuvam i ce pisam.pozdrav ..makedonka.

Anonimno kaže...

Kako je to tuzno, izgleda kao da nista ne smem da jedem od onogsto volim....

Anonimno kaže...

Otvaram ovdje stranice o gihtu.Na jednoj pise bijelo vino ne utjece lose,na drugoj da utjece,,,gdje je istina?

Anonimno kaže...

molim odgovor -što je to snježna pjena?

Anonimno kaže...

Ovdje vise ni bog nemoze da se snadje, u jednom clanku pise da plava riba pomaze zbog omega 3 a u drugom da se izbjegava, isto tako i za bijelo vino, sta je istina a sta nije, zna li mozda neko? Ja sam cuo da je soda bikarbona najbolji lijek, 4 puta dnevno na svaka 4 sata piti po jednu kafenu kasikicu u 2dl vode. Jel zna neko nesto o ovmo lijeku?

Anonimno kaže...

..?? Dajte se dogovorite..
Isto citam i pratim stranice o GIHTu i nista mi vise nije jasno!
Na jednoj stranici pise alkohol izbjegavati, strogo NE a na drugoj pise crna vina NE ali bijela vina u manjim kolicinam DA i piva da, Na jednoj jednoj stranici pise maslac da, na drugoj maslac ne. Na jednoj pise plodovi mora ne, na drugoj pise rakovi da i bijela riba da, ali morska riba NE. Cokolada DA, cokolada NE..??
I dobro kolega pita.. GDJE JE TU ISTINA!??

Anonimno kaže...

Istina je ona koja najvise boli - ALKOHOL BILO KOJE VRSTE NE! DO KRAJA ZIVOTA!

Ja cu sebi sat vremena pre smrti 20.12.2012. u 23h napraviti przenu slaninu sa jajima i cvarcima a sve cu to zaliti sa pivom... Do tada samo salatice...

pozz i stretno!

Anonimno kaže...

luk? drugdje piše da je dobar jer je diuretik
češnjak - isto tako?
isto tako piše da se svježe grahorice (grašak i sl.) mogu jesti kuhane u malim količinama jer imaju vrlo malo purina

treba računati da se nakon upale čovjek vrati na neku izbalansiranu prehranu, znači - ugljikohidrati, masti, bjelančevina
izbjegavanje te kombinacije navuči će samo neku drugačiju bolest

giht je još uvijek mistična bolest i svaki doktor ima svoju teoriju, ali ne baš i upotrebljive savjete

Anonimno kaže...

istina je u tome da je giht i sve druge bolesti i rak uzrokovan kandidom

Anonimno kaže...

cesnjak je jaki neurotoxin unistava mozdane celije

Anonimno kaže...

a je lipo dobit kraljevsku bolest,jebali oni sebe sta se sve nesmi,ali ko slusa sve doktore,faliju i oni,bitno je dobro poist popit i pa sta bude

Anonimno kaže...

Ljudi kao sto je neki tu upisao daje giht jos uvek misticna bolest pa svako ima teoriju,ja cu da vamkazem moju: Istina je da je giht neizleciva bolest i ko ga dobio nek ga nosi sa srecom. Ja imam napade svaku godinu,i svaki put traje sve duze, u ovom trenutku ja imam bolove u zglobu noge. Kako da vam bude bolje? Kad nemate napad gihta,budite umereni u sve, bilo da je rec za jelo ili pice. Alkoholna pica trebalo bi izbegavati kompletno ali i ja sa mojih 32 godina znam da je malo teze tako da morate se bar kloniti piva i crnog vina. U vecinom clanaka koji sam procitao pise to ,( neko moze uspeti da apstinira kompletno )ali ako se odlucite popiti odna mora to da bude recimo jedna rakica pre ruckom ili casu belog vina sa ruckom nikad previse. Kad je rec o jelu kompletno izbegavati iznutrice (mislim da bar to svako od nas bi mogao),probajte ograniciti meso na piletinu bez kozice,nemasnu govedinu i recnu ribu isto bez koze ali isti savet kao kod alkohola ako neko ne moze bez druge vrsta mesa bar neka jede manje kolicine i nemasne delove. Kao sto sam rekao to je moj komentar i mislim da ako se svi koji boluju od gihta pridrzavaju ovog soveta UMERENOOO LJUDI onda ne bi trebalo biti napada. Pozdrav svima

Anonimno kaže...

Ljudi kod gihta pomaže i ćelijska prehrana. 220 kalorija obrok ako ste debeli, unesete sve važne nutrijente, i još smršate, te nadograđujete svoje zdravlje. Cijena je oko 1.5 € po obroku, a većina ljudi pojede više za obrok. To znači da je džaba. Ukoliko želite da saznate o kakvoj se prehrani radi javite se na email: jasminhasic88@gmail.com

Anonimno kaže...

pije li neko aluporinol koliko dugo se smije piti

tufik škaljo kaže...

ja pijem kolhicin tablete ide jedna na dan i mogu vam reci dami je vec poslje 4 tablete dosta lakse i nemam bolovo pa skoro pa nikako a i prdrzavam se hrane meso i negledam kao ni alkohol ali sam pivu volio jao neznam kako cu da izdrzim ali boze moj sto se mora nije ni tesko

Zoran Marijanović kaže...

Pozdrav svima!
Najbolje savjete i informacije sam pronašao na medicinskom portalu u članku o gihtu. Tamo se može pročitati dobar tekst o gihtu, preveniciji, liječenju i savjetu kod dijeta.

Anonimno kaže...

Postovanje..
Kiseline su mi malo povisene ali me ucestalo bole koljena unatrag godinu dana . i to ,jedno par dana a onda drugo.jako rijetko oba odjednom... Nisam imao nikakve posebne traume na koljenima pa mislim da je pocetak gihta s obzirom na proteklu "papicu" i ove namirnice koje ste opisali.. poceo sam sa opisanom dijetom ali bol ne prestaje i to samo na koljenima.. pomozite ,ako imate slicno iskustvo jer mi doktori nista posebno nisu rekli i cekaju da se stanje toboze "pogorsa" pa da daju pravu dijagnozu ... ali koljena bole uzasno.. Hvala unaprijed !

Anonimno kaže...

Gdje se mogu nabaviti te tablete i kolika im je cijena? Hvala unaprijed

Anonimno kaže...

Msm kolhicin tablete gdje se mogu nabavit i kolika im je cijena? Hvalaa

Anonimno kaže...

ja sam antialkoholičar od kad znam za sebe... nikad ne pijem ama baš nikakav alkohol....volim jesti meso to je točno....ali mislim da bez obzira na sve giht je u stvari genetska bolest...sjećam se imao ju je moj otac....jadnik patio se jako s njom..sad ju imam ja...i kako vrijeme prolazi ona je sve gora...tj bol se pojačava do granica izdržljivosti....pokušavao sam sve djete... sve takozvane lijekove...ništa mi nije pomoglo..pa čak niti ublažilo bolove...uvjek moram otrpiti 5 do 10 dana boli i onda prođe samo od sebe....nažalost na kraju sam shvati da o ovoj bolesti nitko ništa nezna...i to je činjenica....sve drugo su priče za malu djecu....pozdrav svima...

Anonimno kaže...

Ja imam 32 godine i imam giht vec duge 4 godine. Bitno je da se akutni napad pravilno i pravodobno lijeci. Znaci uzimati ,po meni najbolje, indometacin(6 tableta dnevno) u akutnoj fazi i alopurinol dnevno po jednu tabletu cijeli zivot...ako alopurinol ne smanjuje nivo mokracne kiseline,postoji adenuric( potentniji lijek koji je nazalost jos uvijek skup). Treba izbjegavati namirnice bogate purinom,alkohol i fruktozu. S tim da ne morate se odreci zivota, kada god je bnko druzenje ja udarim po svemu. Meso,alkohol... Poslje toga se vracam na svoj rezim i nemam problema sa napadima. Grahorice i mahunarke,kolko sam shvatio,ne utjecu na razinu mokracne kiseline. Ja ih koristim dva tri puta tjedno i nemam problema. Mlijecni proizvodi za malim postotkom mlijecne masti su dozvoljeni. Sto vise svjezeg povrca i voca. Izbaciti kvasac. Iznutrice nikako!!! Tu ste pola problema rijesili. Nikakve pastete,salame
..domaca kobasica moze ponekad u malim kolicinama.smanjiti kilazu i puno se kretati. Eto...toliko od mene.

Anonimno kaže...

Jos samo da dodam...redovito pijem caj od kičice. Jagode i tresnje u sezoni...melem za giht. Stetno oboljelima...nije nam lako...:-)

Anonimno kaže...

Imam 50 godina. Već nekoliko godina imam problem sa bolovima u zglobovima. Ujutro kod buđenja bolni su mi ručni zglobovi, a prisutna je i mala ukočenost. nedavno sam vadila urate i bili su mi 276, gornja granica je 33o za žene.Što se tiče prehrane uočila sam da mi meso jako smeta. Kod vege prehrane i konzumacije bijele ribe zglobovi su super, bol se povlači, a ja presretna....pozdrav svima

Anonimno kaže...

Imam 45 godina, i napad gihta 3 put u životu. Za vrijeme napada pijem Indomtacin 3x1 tabletu i Alopurinol 3x2 tablete dnevno ali ovaj puta "drži" već 7-mi dan. Bolovi su jaki, pa sam dva dana pio i 2x1 tabletu Ketanola predvečer u 19 sati i u noći oko 3 sata, on ublažava bolove do 6 sati u komadu.
Više me je strah za želudac i jetru zbog indometacina nego bolova.