Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana.
Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.).
Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice.
Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta
prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina
(nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave,
visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna
terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored
pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi brigu o zdravom načinu života,
odnosno za dodatnu terapiju uz pomoć liječnika. U akutnom stanju
(u stanju napada) neka jelovnici ne sadrže purine i ništa mesa.
Kasnije nudimo najviše dvaput na tjedan nemasno meso i to kuhano,
tako da se jedan dio purina izluči u vodu (juhu), koju ne smijemo konzumirati.
Hrana neka bude lako probavljiva, uključimo dosta pasiranih jela. Ako bolesnik
s gihtom boluje od još kakve bolesti, npr. ranom na želucu, jetrima i
tomu slično, neka potraži odgovarajuću dijetu. Neka poštuje njena pravila i
upute u kombinaciji s ovom tako da dobije jedinstven način prehrane –
kombiniranu dijetu s kojom se može uspješno liječiti. Protinska dijeta je tako
uglavnom mliječno – zelena. Alkoholna pića nisu dozvoljena, uporaba prave
kave i čaja neka bude umjerena. Isto vrijedi i za kakao. Kako salate i kruh
nisu potpuno bez purina, iako ih sadrže vrlo malo, znači da bi duža prehrana
s istim namirnicama bila previše jednolična i tako nezdrava. Zato
vrijedi pravilo, biramo takve namirnice, koje sadrže jako malo
ili skoro ništa purina.
konaUnom stadiju dajemo tako do dvaput na tjedan kuhano nemasno meso i
to oko podneva. Iz iskustva svaki bolesnik zna da su napadi češći po noći.
O kakvoj posebnoj kulinarskoj umjetnosti tu ne možemo govoriti jer meso
uvijek samo kuhamo, tako i dinstanje mesa otpada. Ali zato lisnato,
korjenasto i gomoljasto povrće možemo povrh kuhanja još i dinstati,
pržiti i gratinirati. Protinska dijeta može sadržavati više tekućine.
Time pospješujemo ispiranje urata iz organizma i također
smanjujemo opasnost od nastajanja bubrežnih kamenaca. Jela, odnosno
pića neka budu malo ili ništa slađena, što vrijedi posebno za debele bolesnike,
slatka jela neka budu lagana. Salate kiselimo limunovim sokom,
zauljimo ih s manjom količinom biljnog ulja ili maslinovim uljem.
Primjer 7-dnevnog jelovnika
u akutnom stanju gihta
Doručaku akutnom stanju gihta
- Ponedjeljak: topla limunada, svježi sir bez vrhnja, kruh
- Utorak: bijela kava, kruh, jabuka
- Srijeda: šipkov čaj, meko kuhano jaje, kruh
- Četvrtak: mlijeko, kruh, naranča
- Petak: omlet sa svježom paprikom i rajčicom, kruh, mineralna voda
- Subota: sok od rajčice, svježi sir, kruh
- Nedjelja: sok od mrkve, štrudla od jabuka
Ručak
- Ponedjeljak: juha od mrkve, dinstano slatko zelje
- (sa svježom paprikom i rajčicom, kompot od jabuka
- Utorak: kremasta porilukova juha, mlade tikvice s
- razmućenim jajem, snježna pjena
- Srijeda: juha od griza s nasjeckanim zelenim peršinom,
- tjestenine s umakom od rajčice, dvostruka zelena salata
- Četvrtak: jabučna juha sa snježnim žličnjacima,
- domaći mlinci sa sirom, glavica zelene salate i matovilec
- Petak: juha od rajčice, pire krumpir s dinstanim patliđanima, zelena solata
- Subota: pasirana juha iz glavice zelene salate, riža s povrćem i
- nastruganim nemasnim sirom (više povrća i malo riže – kao đuveđ),
- radič na salatu, sok od naranče ili mineralna voda
- Nedjelja: pasirana juha od krumpira, salatna ploča, tanka gratinirana
- palačinka nadjevena s nastruganim jabukama ili šljivama
Večera
- Ponedjeljak: griz na mlijeku, riž ili ribana kaša kuhana na mlijeku, kruške
- Utorak: salata od rajčice, nemastan sir, miksana jabuka
- Srijeda: kiselo mlijeko bez vrhnja, kukuruzna palenta
- Četvrtak: voćna salata od naranči, jabuka, krušaka i šljiva, lagan kakao
- Petak: zelena salata i cikla, sir, kruh, limunada
- Subota: pečena paprika u omaku od rajčice, slani krumpir, kompot od krušaka
- Nedjelja: knedli od šljiva s mliječnim šatoom, limunada ili mineralna voda
Za gablec ili užinu možete birati:
Mlijeko bez vrhnja, kiselo mlijeko bez vrhnja, jogurt, sve vrste ne premasnog
sira, kiselo vrhnje, jaja, jabuke, kruške, šljive, kompote i mikseve iz tog voća,
voćne i snježne pjene, lagani vanilijev puding, nemasne kekse, štrudle iz
vučenog tijesta, sok od naranče, limunadu, sok od mrkve ili cikle,
zelenu salatu, matovilac, salatu od rajčice, kakao, bijelu kavu, šipkov čaj,
mineralnu vodu.
Kod pojedinih obroka mogu debeli ljudi pojesti do 5 dkg priloga (riža,
tjestenina, palenta, krumpir). Tamo gdje je u jelovniku prilog, uz tih
5 dkg priloga ne smiju konzumirati kruh, odnosno tamo gdje nema priloga
smiju pojesti 3 – 4 dkg kruha. Također sva pića i kompote trebaju
konzumirati nezašećerene. Mršavi ljudi mogu dobiti više priloga,
tako da količinu kalorija približimo čovjekovim potrebama.
U kroničnom stanju gihta se hranite kako je opisano u primjeru dijete za
akutno stanje gihta s time što dvaput na tjedan unesite u jelovnik
10 dkg nemasne kuhane govedine, 10 dkg nemasne bijele ribe
ili 10 dkg pilećeg, kokošjeg ili telećeg mesa. Ako je moguće, meso
izbjegavamo koliko je moguće.
U uvodu sam spomenuo da su organizmu, oboljelom od gihta, štetne
namirnice koje sadrže purine. Najviše purina sadrže: meso i
životinjske masnoće, iznutrice: jetra, bubrezi, mozak, pa srdele,
sardine u ulju, slana i/ili sušena riba (bakalar, haringa), mesne juhe
i mesni ekstrakti, putar, slatko vrhnje, čokolada,
šećer, pivo, crveno vino, začini, grah, grašak, leća, špinat, šparoge,
cvjetača, breskve, grožđe, marelice, mahune, luk, češnjak, kelj, rabarbara.
Manje ili ništa purina sadrže namirnice koje su navedene u jelovniku.
Jedimo pet puta na dan, jela pripravljamo na maloj količini biljne masti.
Primjedbe
Isto citam i pratim stranice o GIHTu i nista mi vise nije jasno!
Na jednoj stranici pise alkohol izbjegavati, strogo NE a na drugoj pise crna vina NE ali bijela vina u manjim kolicinam DA i piva da, Na jednoj jednoj stranici pise maslac da, na drugoj maslac ne. Na jednoj pise plodovi mora ne, na drugoj pise rakovi da i bijela riba da, ali morska riba NE. Cokolada DA, cokolada NE..??
I dobro kolega pita.. GDJE JE TU ISTINA!??
Ja cu sebi sat vremena pre smrti 20.12.2012. u 23h napraviti przenu slaninu sa jajima i cvarcima a sve cu to zaliti sa pivom... Do tada samo salatice...
pozz i stretno!
češnjak - isto tako?
isto tako piše da se svježe grahorice (grašak i sl.) mogu jesti kuhane u malim količinama jer imaju vrlo malo purina
treba računati da se nakon upale čovjek vrati na neku izbalansiranu prehranu, znači - ugljikohidrati, masti, bjelančevina
izbjegavanje te kombinacije navuči će samo neku drugačiju bolest
giht je još uvijek mistična bolest i svaki doktor ima svoju teoriju, ali ne baš i upotrebljive savjete
Najbolje savjete i informacije sam pronašao na medicinskom portalu u članku o gihtu. Tamo se može pročitati dobar tekst o gihtu, preveniciji, liječenju i savjetu kod dijeta.
Kiseline su mi malo povisene ali me ucestalo bole koljena unatrag godinu dana . i to ,jedno par dana a onda drugo.jako rijetko oba odjednom... Nisam imao nikakve posebne traume na koljenima pa mislim da je pocetak gihta s obzirom na proteklu "papicu" i ove namirnice koje ste opisali.. poceo sam sa opisanom dijetom ali bol ne prestaje i to samo na koljenima.. pomozite ,ako imate slicno iskustvo jer mi doktori nista posebno nisu rekli i cekaju da se stanje toboze "pogorsa" pa da daju pravu dijagnozu ... ali koljena bole uzasno.. Hvala unaprijed !
..domaca kobasica moze ponekad u malim kolicinama.smanjiti kilazu i puno se kretati. Eto...toliko od mene.
Više me je strah za želudac i jetru zbog indometacina nego bolova.