Preskoči na glavni sadržaj

RUŽMARIN - Rosmarinus officinalis




Ljekoviti dijelovi biljke: Cvijet — Rosmarini flos, list — Rosmarini folium
Najčešće se sabiru listovi (Rosmarini folia) tako da se ljeti režu grane i stave sušiti. Kad su se grane osušile, listovi se otresu i pomoću sita očiste od nepoželjnih primjesa.
Destilacijom listova ili grančica dobiva se ružmarinovo ulje (Aetheroleum Rosmarini). Ulje je sastavni dio ružmarinove masti (Unguentum Rosmarini compositum) i špirita za rane.
Cvjetovi, kao i biljka u cvatu, beru se u travnju i svibnju i suše u hladu; biljka se čuva najbolje u zatvorenim posudama, kako je to općenito propisano kod biljaka koje hlape.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male
količine saponina.

Ljekovito djelovanje: Ljekovito djelovanje ružmarina na bolji protok krvi čini ga prikladnim za
liječenje slabosti probave i tromosti želuca, nedovoljne opskrbljenosti krvlju i bljedoće. Djelovanje ružmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju općeg stanja cijelog organizma.
Za otklanjanje navedenih bolesti pije se čaj od ružmarina, dnevno 2 šalice; uzima se l čajna žlica
suhih i sitno izrezanih listova i cvjetova ili samih cvjetova za l šalicu čajnog oparka.
Ružmarinovo ulje u malim količinama djeluje na proširenje krvnih žila a time i na bolju cirkulaciju.
Povisuje krvni tlak, omogućava bolju koncentraciju i pamćenje. Kao i kod mnogih ljekovitih biljaka, i kod ružmarina nepovoljno djeluju prekoračenja bilo u količini ili u vremenu primjene, jer mogu izazvati bolne upalne procese.

Alkoholna otopina ružmarina (Spiritus Rosmarini) služi kao sredstvo za masažu kod uzetosti, reumatizma mišića, gihta, živčanih napetosti, glavobolje i duševne ili tjelesne iznemoglosti.

Recept

Špirit od ružmarina možete sami izraditi ako 10 g ružmarinova ulja, prelijete s 1 l 70%-tnog
alkohola ili 70%-tne vinske žeste. Mješavinu treba dobro protresti.
Kod duševne iscrpljenosti, bljedoće, kod slabog čula i vida, za čišćenje krvi i za pospješenje izlučivanja mokraće, pije se ružmarinovo vino tri puta dnevno po l malu čašicu (0,3 dl)i to ujutro natašte, te l sat prije ručka ili večere.

Recept za ružmarinovo vino

Ružmarinovo vino se priprema tako da se 70 g listova ružmarina stavi 4 dana, močiti u l litru dobrog bijelog vina, a zatim procijedi, i pije tri puta na dan po 0,3 dl.

Recept za ružmarinovo vino II
Priprema vina od ružmarina: 10 do 20 g listova od ružmarina stavimo u vinsku bocu i prelijemo s 2,5 dl laganog bijelog vina i ostavimo 5 dana da se macerira. Zatim ga procijedimo. Pijemo 2 puta dnevno po jednu čašicu (l dl).
Priprema alkoholnog ekstrakta od ružmarina
Prelijemo 50 g listova od ružmarina s 2,5 dl 70-postotnog alkohola i ostavimo da se macerira 10 dana. Nakon toga tekućinu procijedimo i pro filtriramo.

Primjedbe

Autor petar rekao je…
Spuno postovanja zelim vam svima lep dan.Zanima me pored svih ovih vrlina ruzmarina kako se dobija ruzmarinovo ulje.
Korisnik Anonimno rekao je…

Ružmarinovo ulje nastaje destilacijom listova ili grančica, a njegova kvaliteta ovisi o klimi i položaju.

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1