ANĐELIKA - Angelica arhangelica


ANĐELIKA - Angelica arhangelica
Ljekoviti dijelovi biljke: U ljekovite svrhe upotrebljava se podanak s korijenjem (Radix Angelicae).
Sabiru se listovi (Folia Angelicae) prije cvatnje i suše na sjenovitom mjestu.
Sjeme (Semen Angelicae) bere se u kasnoj jeseni i oprezno se osuši. Eterično ulje iz listova i sjemena
smatra se mnogo finijim nego eterično ulje iz korijena.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Od ljekovitih tvari treba spomenuti smolu, vosak, gorke tvari, od organskih
kiselina angelika kiselinu, nadalje jabučnu, valerijansku, octenu, oksalnu i jantarnu kiselinu, kumarinske
oblike kao angelicin i pektin, šećer šećerne trske i eterično ulje s veoma aromatičnim mirisom.
Ljekovito djelovanje: Korijen anđelike upotrebljava se, kod oboljenja probavnih organa, protiv
nadimanja i kao sredstvo za pospješenje teka. Osim toga, postižu se vrlo dobri rezultati u liječenju upale
sluznice želuca (gastritis), crijevnog katara (enteritis), upale debelog crijeva (colitis), kod napuhanosti
trbuha uslijed plinova (meteorizam), u početnom stadiju kod čira na želucu (ukus ventriculi), i kod čira
na dvanaesniku (ulcus duodeni). Pospješuje rad bubrega i iskašljavanje sluzi.

Recepti

Vino od anđelike I: 60 g sitno rezanog korijena anđelike moči se 2 dana u l litri bijelog vina. Nakon
48 sati, tome se pridoda 2 g anisa, ostavi se stajati još 2 dana i nakon toga se procijedi. Kod želučanih ili probavnih teškoća pije se to vino 1-2 puta dnevno po 0,2 dl.
Vino od anđelike II: Sitno izrezano korijenje anđelike, 50-70 g moči se 3 dana u l i vina, a zatim se
sve prokuha oko 10 minuta, pa se tome doda mješavina jednakih dijelova po 2 grama od svakoga korijena odoljena, pelina i tinkture iđirota. Tako dobivamo izvanredan lijek za različite bolesti. Pije se 2 puta dnevno po 0,2 dl neposredno prije jela.
Macerat anđelike ima izraženu medicinsku učinkovitost a koristi se u poznatim želučanim aperativima i gorkim likerima (Boonekamp, Chinabitter, Stonsdorfer, Angelika liker itd.).
Ljekovita svojstva korijena anđelike bila su cijenjena u Europi u srednjem vijeku. Naročito je bio
popularan »napitak protiv svih bolesti« »theriaks«. Recept za theriaks potječe iz Stare Grčke, a zapisao ga je liječnik M. Eucator (živio je od 111. do 63. godine prije Krista).
Theriaks se pripremao kuhanjem u crnom vinu sljedećih biljaka: maka, korijena anđelike, šafrana , odoljena, zatim cimeta, kardamona i rujevine (myrrhe). Tijekom kuhanja dodavao se željezni sulfat i med. Narodna je medicina mnogo koristi. Rado je primjenjuju kod svih već navedenih bolesti i tegoba, a osim toga njome liječe i kolike kod djece, trovanja alkoholom i nikotinom, reumatske bolesti i giht.Za olakšavanje i pospješivanje probave od podanka anđelike priređuje se posebno vino koje bi trebalo služiti kao nadomjestak želučanih probavnih sokova.

Nema komentara: