Jeste li dijabeticar ili ne? Kako prepoznati rane simptome dijabetesa

Dijabetes postaje jedan od najbrže razvijajucih metabolickih poremecaja u svijetu. Sa oko milijardu vec zaraženih ljudi u razlicitim fazama ovog metabolickog poremecaja, ova bolest zaslužuje da joj se prida velika pažnja te da se radi na njenom sprecavanju i širenju. Bitno je da prepoznamo rane simptome dijabetesa zato što kasniji simptomi izazivaju vecu opasnost te vece brige za one koji ih ne sprijece u pocetku.

Znakovi i simptomi dijabetesa su lahko uocljivi na samom pocetku. Ovi znakovi i simptomi ukljucuju dugotrajne vrtoglavice, ekstremno znojenje, drhtanje, ucestalo mokrenje, ucestala glad, mucnine a koje nisu uzrokovane fizickim radom. Iz ovih osnovnih sistema vec možete nagadati koji su ostali simptomi. Uglavnom, kada se simptomi dijabetesa pojave razina glukoze u krvi više nije regularno kontrolisana i dolazi do ekstremnih aktivnosti u sklopu sustava za lucenje.

Za dijabeticare ili rane dijabeticare cesto mokrenje je prvi znak. U nekim slucajevima, urin dijabeticara može privuci velike skupine mrava iz citave kuce. Kada se nešto tako dogodi možete se kladiti u svoje posljednje pare da ta osoba ima dijabetes. Ali nipošto nemojte panicariti jer je panika beskorisna u ovoj fazi. Ono što možete uciniti je da jednostavno odete po savjet vašeg doktora.

Problemi sa vidom kod dijabeticara su takoder uobicajeni jer velike kolicine šecera u krvi štete sicušnim krvnim žilama u ocima i dolazi do njihovog oštecenja a nekad i uništavanja. Uništavanje tih sicušnih žila dešava se postepeno a sprovod krvi u ocima postaje usporen. Osoba polahko gubi jasan vid a nakon toga se dešavaju i veci poremecaji. Neki dijabeticari nisu svjesni ovoga pa insistiraju samo na korištenju naocara ili kontaktnih leca koje mijenjaju svakih nekoliko mjeseci umjesto da nastoje problem trajno riješiti.

Kada govorimo o dijabetesu trebamo naravno pomenuti i slucajeve kada dode do pada nivoa šecera u krvi. Ako je trudna dijabeticarka npr osjetila ošamucenost ili gubljenje svijesti bez postojecih opravdanih razloga, možete se kladiti da je nivo šecera u njenoj krvi pao ispod uobicajenog nivoa. Lijecenje ovoga je veoma simpaticno jer vi jednostavno trebate da vratite šecer u krv a za to je cokolada i kolaci najbolje rješenje.

Naravno da su slucajevi sa povecanjem nivoa šecera u krvi cešci od pomenutih i mnogo su ozbiljniji te opasniji. Zapravo, postoji mnogo stvari koje mogu uzrokovati povecanje šecera u krvi da bi citav život mogli provesti u njihovom otkrivanju. Medutim, ako je obrok osobe sastavljen uglavnom od masnoca i ugljikohidrata onda možete biti sigurni da bi osoba sa dijabetisom imala sakupljanje velikih kolicina glukoze u krvi nakon nekoliko sati.

Ako se to dogodi, samo primijenite uobicajeni protokol ili uzmite lijekove kod svoga doktora.

Nema komentara: