Folna kiselina čuva srce
Ako ne unosite dovoljno folne kiseline u organizam, povećava se proizvodnja homocisteina, produkta koji se stvara tokom metabolizma i koji snižava nivo hormona sreće serotonina. „Žene su izložene dvostruko većem riziku od depresije nego muškarci“, kaže profesor Peter Bung, ginekolog iz Bona. „Razlog zbog koga su žene sklonije depresiji još uvek nije dovoljno istražen. Ko kod sebe primeti simptome depresije, na primer, trajnu tugu, trebalo bi da vodi računa o tome da unosi dovoljne količine folne kiseline.“ To takođe znači: ko unosi dovoljno folne kiseline, indirektno doprinosi reguliranju nivoa serotonina u organizmu, pa samim tim ostvaruje unutrašnju ravnotežu i postaje sretniji.

U kombinaciji sa vitaminom B, folna kiselina duže djeluje
Njemačko društvo za namirnice preporučuje dnevnu dozu od 600 miligrama folne kiseline, koliko sadrži 50 grama kvasca, 100 grama pšeničnih klica, 500 grama suncokreta ili 500 grama peršina. Ako to ne možete da postignete, dopunite prehranu tabletama folne kiseline. Ako se uzima zajedno sa vitaminom B, efekti folne kiseline su trajniji.

Ojačajte srce odgovarajućom ishranom
Energetska supstanca folna kiselina sprečava arteriosklerozu i moždani udar. Razlog: folna kiselina ne dozvoljava da homocistein napadne zidove krvnih sudova. Osim toga, ona igra značajnu ulogu u proizvodnji krvi. Za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži organizmu je potrebna određena količina željeza, vitamina B12 i, prije svega, folne kiseline. Nedostatak folne kiseline može da prouzrokuje manjak crvenih krvnih zrnaca, a time i anemiju.

Folna kiselina je važna za trudnice
Žene koje očekuju potomstvo trebalo bi na vreme da počnu da unose folnu kiselinu: mnoge žene, naime, primete da su trudne tek posle nekoliko nedelja, a nedostatak ovog vitamina može da dovede do toga da se dijete rodi sa otvorenom kičmom (spina bifida). Između 23. i 28. dana trudnoće kod embriona se zatvara takozvana neuralna cijev, iz koje se kasnije razvija leđna moždina.
I kasnije u toku trudnoće važno je unositi folnu kiselinu u kombinaciji sa vitaminom B. Ona jača organizam buduće majke i osigurava normalnu razdiobu stanica i stvaranje stanica u oplođenoj jajnoj stanici .
Važno: Folna kiselina je veoma osjetljiv vitamin koji laku gubi svoja svojstva u toku kuhanja i čuvanja. Zbog toga pažljivo pripremajte hranu koja sadrži folnu kiselinu.

Nema komentara: