Preskoči na glavni sadržaj

Folna kiselina čuva srce

Ako ne unosite dovoljno folne kiseline u organizam, povećava se proizvodnja homocisteina, produkta koji se stvara tokom metabolizma i koji snižava nivo hormona sreće serotonina. „Žene su izložene dvostruko većem riziku od depresije nego muškarci“, kaže profesor Peter Bung, ginekolog iz Bona. „Razlog zbog koga su žene sklonije depresiji još uvek nije dovoljno istražen. Ko kod sebe primeti simptome depresije, na primer, trajnu tugu, trebalo bi da vodi računa o tome da unosi dovoljne količine folne kiseline.“ To takođe znači: ko unosi dovoljno folne kiseline, indirektno doprinosi reguliranju nivoa serotonina u organizmu, pa samim tim ostvaruje unutrašnju ravnotežu i postaje sretniji. U kombinaciji sa vitaminom B, folna kiselina duže djeluje

 

 Njemačko društvo za namirnice preporučuje dnevnu dozu od 600 miligrama folne kiseline, koliko sadrži 50 grama kvasca, 100 grama pšeničnih klica, 500 grama suncokreta ili 500 grama peršina. Ako to ne možete da postignete, dopunite prehranu tabletama folne kiseline. Ako se uzima zajedno sa vitaminom B, efekti folne kiseline su trajniji. Ojačajte srce odgovarajućom ishranom Energetska supstanca folna kiselina sprečava arteriosklerozu i moždani udar. Razlog: folna kiselina ne dozvoljava da homocistein napadne zidove krvnih sudova. Osim toga, ona igra značajnu ulogu u proizvodnji krvi. Za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži organizmu je potrebna određena količina željeza, vitamina B12 i, prije svega, folne kiseline. Nedostatak folne kiseline može da prouzrokuje manjak crvenih krvnih zrnaca, a time i anemiju.

 Folna kiselina je važna za trudnice Žene koje očekuju potomstvo trebalo bi na vreme da počnu da unose folnu kiselinu: mnoge žene, naime, primete da su trudne tek posle nekoliko nedelja, a nedostatak ovog vitamina može da dovede do toga da se dijete rodi sa otvorenom kičmom (spina bifida). Između 23. i 28. dana trudnoće kod embriona se zatvara takozvana neuralna cijev, iz koje se kasnije razvija leđna moždina. I kasnije u toku trudnoće važno je unositi folnu kiselinu u kombinaciji sa vitaminom B. Ona jača organizam buduće majke i osigurava normalnu razdiobu stanica i stvaranje stanica u oplođenoj jajnoj stanici .  

Važno: Folna kiselina je veoma osjetljiv vitamin koji laku gubi svoja svojstva u toku kuhanja i čuvanja. Zbog toga pažljivo pripremajte hranu koja sadrži folnu kiselinu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1