Ljekovito bilje KrkavinaOpis biljke: Krušina je drvolik šib, visok 3-6 m. Kod nas je dosta ima po vlažnim šumama, po lugovima, pored reka i potoka. Mestimicno se javlja u znatnoj kolicini pored Dunava i drugih naših reka u nizijskim šumama, najviše po recnim ostrvima. Cvetovi su sitni, neugledni i belo-zelenkasti. Cveta u maju i junu. Plodovi su okrugli, oko 7 mm u precniku, najpre zeleni, pa crveni i najzad crni. Kora je glatka i sjajna, crnkasta ili sivo-mrka i karakteristicno ukrašena mnogobrojnim vodoravnim, svetlim, belicastim lenticelama". . . . ,

Stanište: . Krušina se vrlo lako gaji, najbrže i najjednostavnije vegetativnim putem: mladicama, mladim grancicama, slicno zovi, vrbi i jablanu. Zemlja uvek treba da bude vlažna. Naša recna ostrva su najbolja mesta za razmnožavanje i gajenje krušine . .. .
Lekoviti deo biljke: Kora se skida s mladih stabala i debljih grana krajem zime i pocetkom proleca pre nego što krušina olista i odmah se suši. Iseku se u vrpce dugacke oko 30 cm i Ijušte.

Ljekovito delovanje: . : Frangula se daje u obliku tecnog ili suhog ekstrakta ili dekokta (5 do 25 g na pola litra vode) kao pouzdan laksans, narocito protiv kronicnog zatvora. Njen ukus je manje nperijatan od puršijane, zbog cega je bolesnici rade uzimaju. Sprmaju se cajevi za bol u predelu srca usljed nagomilavanja zraka u želucu ili crijevima, kolike u žucnoj kesici, Izostale menstruacije i protiv kronicnog zatvora. . . ..

Drugi nazivi: gašljika, krkavina, pasdrenovina, pasja lijeska, pasjakovina, pasje grožde, psikovina, truslikovina, tršlika .

Latinski naziv: Rhamnus frangula .

Nema komentara: