Prema jednom od strucnjaka za osteoporozu sa Creighton univerziteta u Omahi, tu se javlja gubitak i do 5 miligrama kalcija za svakih 6 kašika obicne kave koju pijete. Samo 300 do 400 mg kofeina dnevno uduplava šanse za lom kuka.
Niska gustoca kostiju povecava izglede za razvijanje osteoporoze. Metabolicka kiselina pridonosi demineralizaciju kostiju. Visoka kiselost kave bez kofeina povecava rizik za razvoj osteoporoze. Ona mijenja funkcije koštanih celija, povecava osteoklasticnu resorpciju kosti a smanjuje osteoblasticnu formaciju kosti. Izbjegavanje svih vrsta kave te hrane bogate kalcijem smanjuje rizik od razvijanja osteoporoze.
Kava bez kofeina dovodi do povecane ucestalosti reumatoidnog artisisa
Unošenje kave bez kofeina je samostalno povezano reumatoidnim artitisom. Prema istraživacima sa Americkog Koledža reumatologije starije žene koje piju 4 ili više šalica kave bez kofeina dnevno imaju dva puta vece šanse da dobiju reumatoidni artitis od onih koje piju obicnu kavu. Štaviše, pijenje više od 3 šalice caja dnevno povezano je sa smanjenjem rizika od razvitka ove ovog artitisa.
Kava bez kofine povecava rizik za glaukom
Unos kofeina može biti štetan za ljude sa glaukom zato što on povecava pritisak unutar ocnih jabucica. Dok kava bez kofeina više znacajno povecava pritisak unutar ocnih jabucica. Ljudi koji imaju rizik za razvoj glaukoma i oni koji ga vec imaju trebali bi izbjegavati sve što dodatno povecava pritisak u ocima kako bi se izbjeglo oštecenje vida.
Povezanost sa rakom i oštecenjem organa
Kava bez kofeina vjerovatno sadrži otopljeni mehilen hlorid koji se koristi za otklanjanje kofeina iz kave. Ovaj proces ostavlja male kolicine ovog hemikalija i zrnima kave. Mehilen hlorid je karcinogen koji djeluje toksicno na pluca, nervni sustav, jetru, sluznicu i središnji nervni sistem. Ako se dugotrajno izlažete ovog sastojku možete izazvati oštecenje organa. Etil acetat je alternativni kemikalij koji se koristi za uklanjanje kofeina iz kave. Kompanije koje se bave proizvodnjom kave bez kofeina cesto tvrde da je uklanjanje kofeina vršeno prirodnim putem upravo zbog toga što etil acetata ima i u nekim vocnim vrstama. Medutim, ovo je kemikalij koji ozbiljno može naštetiti ljudskom organizmu.
Uklanjanje kave bez kofeina iz upotrebe
Zdravstveni rizici koje proizvodi kava bez kofeina su studirani dugo a naucnici su došli do razlicitih rezultata. Ljudi najcešce sa obicne kave prelaze na onu bez kofeina u želji da se njihovo zdravlje popravi. Ali ljudima sa brojnim zdravstvenim problemima kava bez kofeina vjerovatno nece donijeti bolje zdravstvene uvjete. Trenutne studije sugeriraju da je naljude koji su osjetljivi na ucinke kave takoder može uticati i kava bez kofeina. Dakle, jedino rješenje za poboljšanje zdravlja je prekid unosa bilo kakve vrste kave, kako obicne tako i one bez kofeina.
Primjedbe