Preskoči na glavni sadržaj

Kava bez kofeina može dovesti do osteoporoze 2.dio




Prema jednom od strucnjaka za osteoporozu sa Creighton univerziteta u Omahi, tu se javlja gubitak i do 5 miligrama kalcija za svakih 6 kašika obicne kave koju pijete. Samo 300 do 400 mg kofeina dnevno uduplava šanse za lom kuka.

Niska gustoca kostiju povecava izglede za razvijanje osteoporoze. Metabolicka kiselina pridonosi demineralizaciju kostiju. Visoka kiselost kave bez kofeina povecava rizik za razvoj osteoporoze. Ona mijenja funkcije koštanih celija, povecava osteoklasticnu resorpciju kosti a smanjuje osteoblasticnu formaciju kosti. Izbjegavanje svih vrsta kave te hrane bogate kalcijem smanjuje rizik od razvijanja osteoporoze.
Kava bez kofeina dovodi do povecane ucestalosti reumatoidnog artisisa

Unošenje kave bez kofeina je samostalno povezano reumatoidnim artitisom. Prema istraživacima sa Americkog Koledža reumatologije starije žene koje piju 4 ili više šalica kave bez kofeina dnevno imaju dva puta vece šanse da dobiju reumatoidni artitis od onih koje piju obicnu kavu. Štaviše, pijenje više od 3 šalice caja dnevno povezano je sa smanjenjem rizika od razvitka ove ovog artitisa.

Kava bez kofine povecava rizik za glaukom

Unos kofeina može biti štetan za ljude sa glaukom zato što on povecava pritisak unutar ocnih jabucica. Dok kava bez kofeina više znacajno povecava pritisak unutar ocnih jabucica. Ljudi koji imaju rizik za razvoj glaukoma i oni koji ga vec imaju trebali bi izbjegavati sve što dodatno povecava pritisak u ocima kako bi se izbjeglo oštecenje vida.

Povezanost sa rakom i oštecenjem organa

Kava bez kofeina vjerovatno sadrži otopljeni mehilen hlorid koji se koristi za otklanjanje kofeina iz kave. Ovaj proces ostavlja male kolicine ovog hemikalija i zrnima kave. Mehilen hlorid je karcinogen koji djeluje toksicno na pluca, nervni sustav, jetru, sluznicu i središnji nervni sistem. Ako se dugotrajno izlažete ovog sastojku možete izazvati oštecenje organa. Etil acetat je alternativni kemikalij koji se koristi za uklanjanje kofeina iz kave. Kompanije koje se bave proizvodnjom kave bez kofeina cesto tvrde da je uklanjanje kofeina vršeno prirodnim putem upravo zbog toga što etil acetata ima i u nekim vocnim vrstama. Medutim, ovo je kemikalij koji ozbiljno može naštetiti ljudskom organizmu.

Uklanjanje kave bez kofeina iz upotrebe

Zdravstveni rizici koje proizvodi kava bez kofeina su studirani dugo a naucnici su došli do razlicitih rezultata. Ljudi najcešce sa obicne kave prelaze na onu bez kofeina u želji da se njihovo zdravlje popravi. Ali ljudima sa brojnim zdravstvenim problemima kava bez kofeina vjerovatno nece donijeti bolje zdravstvene uvjete. Trenutne studije sugeriraju da je naljude koji su osjetljivi na ucinke kave takoder može uticati i kava bez kofeina. Dakle, jedino rješenje za poboljšanje zdravlja je prekid unosa bilo kakve vrste kave, kako obicne tako i one bez kofeina.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1