Preskoči na glavni sadržaj

Povrce za Vase zdravlje




Luk

Osobine: Kuercetin je jedan od najsnažnijih flavonoida (Antioksidanti koji se nalaze u biljakama). Istraživanja pokazuju da pomaže u zaštiti od raka. Jedna čaša isjeckanog luka sadrži 61 kaloriju, 0 grama masnoća, i 3 grama vlakana. Isjeckajte luk za efikasniju upotrebu, a ako ne želite plakati upržite ih sa malo maslinovog ulja i
služite ih sa rižom ili nekim drugim povrćem.

Artičoke

Osobine: Ovo povrće pomalo čudnog izgleda sadrži silimarin, antioksidant koji sprečava pojavu raka kože te posjeduje vlakna koja pomažu u kontroli kolesterola. jedna prosječna artičoka ima 60 kalorija, 0 masnoća, i 7 grama vlakana. Parite ih iznad kipuće vode 30-tak do 40 minuta. Iscijedite sok od limuna preko zatim iščupajte listove prstima a zubima očistite kožu bogatu delikatnim okusom. Kada dođete do srce znajte da ste došli do najboljeg dijela.

Đumbir

Osobine: Gingerol može smanjiti mučninu; ostali sastojci mogu pomoći u otklanjanju migrene i artitisa blokirajući bilo kakve upale a sve to proizvodeći prostaglandin. Jedna kašikica đumbira sadrži samo 1 koloriju, 0 grama masnoća i 0 grama vlakana. Ogulite grubu smeđu kožu i narežite ih te dobro promiješajte i upržite.

Brokula

osobine: Indol-3-karbonal i sulforafan pomažu u zaštit od raka dojke. Brokula također sadrži mnogo vitamina C i beta-karotena. jedna čaša nasjeckane brokule sadrži 25 kalorija, 0 grama masnoća i 3 grama vlakana. Nemojte kuhati brokule same osim u mikrovalnoj mašini ili lagano pareći ih da sačuvali dovoljnu količinu bitnih sastojaka. Iscijedite svježi limun preko da bi sve bilo ukusnije te ćete tako dodati još hranljivih tvari i vitamina C.

Špinat

Osobine: Lutein i zeaksantin, karotenoidi koji pomažu u uništavanju makularne degeneracije koja je glavni uzrok sljepoće kod starijih ljudi. Također, istraživanja su pokazala da ova zelena fontana mladosti može pomoći u smanjivanju nekih znakova starenja. Jedna čaša špinata sadrži 7 kalorija, 0 grama masnoća i 1 gram vlakana. Dodajte sirove listove salati ili ih ispržite sa malo maslinovog ulja i bijelog luka.

Bok Choy (kineski kupus)

Osobine: Brasinin pomaže u sprečavanju tumora dojke, također sadrži i indol i Isotiocianat, koji smanjuju nivo estrogena. Ovi sastojci čine ovu biljku dvostruko napunjenom u borbi protiv raka dojki. Jedna čaša će vam također pružiti i 158 mg kalcija (16 % od dnevno preporučene količine) koji će vam pomoći u borbi protiv osteoporoze. Jedna čaša kuhanog kineskog kupusa sadrži 20 kalorija, 0 grama kranljivih masnoća te 3 grama vlakana. Naći ćete ih u bilo kojoj prodavnici namirnica ili u marketima azijske hrane. Narežite zeleni dio i sočnu bijelu stabljiku, a zatim to ispržite kao i špinat prije serviranja.

Tikva

Osobine: Zimska tikva sadrži veliku količinu vitamina C i beta-karotena koji pomažu u sprečavanju pojavu karcinoma endometrija. Jedna čaša skuhane tikve sadrži 80 kalorija, 1 gram masnoća i 6 grama vlakana. Presijecite je na pola, izbacite sjemenke i pecite dok ne postane meka. Nakon toga je naprašite cimetom.

Potočarka i rucola

Osobine: fenetil isotiocianat zajedno sa beta-karotenom i vitaminima C i E pomaže u čuvanju ćelija raka u jednoj grupi. Jedna čaša sadrži oko 4 kalorije, 0 grama masnoća i 1 gram vlakana. Nemojte ih kuhati zelene listove; unosite ih u organizam kao dio sendviča ali kao ljut dodatak u salatu.

Bijeli luk (češnjak)

Osobine: Sumporni spojevi koji daju češnjaku zajedljiv okus mogu također smanjiti LDL kolesterol (ili još poznat kao loši kolesterol), umanjiti krvi tlak i čak smanjiti rizik od raka želuca i debelog crijeva. Jedan režanj češnjaka sadrži 4 kalorije, 0 grama masnoća i 0 grama vlakana. Pecite čitavu glavicu oko 15 do 20 minuta dok ne postane meka a zatim je raširite na komad kruha.

Primjedbe

Korisnik Anonimno rekao je…
Samo toliko potvrda o zaboravljenom ljekovitom povrcu vocu,nasi roditelji othranili nas sa najboljom hranom,!!!nekad zdravom"?!!!?,A nove generacije ,???Novo doba nove Navike u prehrani,?Nove su i bolesti?do jucer zdravo,odjednom preko noci,progladi se sve Nezdravo,i reklame u tabletama SVE sto nam treba"!?Vjerujte svom instiktu,za zdravo i nezdravo,.Instikt je spasio do sad covjecanstvo.sretno.

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1