Povrce za Vase zdravlje
Luk

Osobine: Kuercetin je jedan od najsnažnijih flavonoida (Antioksidanti koji se nalaze u biljakama). Istraživanja pokazuju da pomaže u zaštiti od raka. Jedna čaša isjeckanog luka sadrži 61 kaloriju, 0 grama masnoća, i 3 grama vlakana. Isjeckajte luk za efikasniju upotrebu, a ako ne želite plakati upržite ih sa malo maslinovog ulja i
služite ih sa rižom ili nekim drugim povrćem.

Artičoke

Osobine: Ovo povrće pomalo čudnog izgleda sadrži silimarin, antioksidant koji sprečava pojavu raka kože te posjeduje vlakna koja pomažu u kontroli kolesterola. jedna prosječna artičoka ima 60 kalorija, 0 masnoća, i 7 grama vlakana. Parite ih iznad kipuće vode 30-tak do 40 minuta. Iscijedite sok od limuna preko zatim iščupajte listove prstima a zubima očistite kožu bogatu delikatnim okusom. Kada dođete do srce znajte da ste došli do najboljeg dijela.

Đumbir

Osobine: Gingerol može smanjiti mučninu; ostali sastojci mogu pomoći u otklanjanju migrene i artitisa blokirajući bilo kakve upale a sve to proizvodeći prostaglandin. Jedna kašikica đumbira sadrži samo 1 koloriju, 0 grama masnoća i 0 grama vlakana. Ogulite grubu smeđu kožu i narežite ih te dobro promiješajte i upržite.

Brokula

osobine: Indol-3-karbonal i sulforafan pomažu u zaštit od raka dojke. Brokula također sadrži mnogo vitamina C i beta-karotena. jedna čaša nasjeckane brokule sadrži 25 kalorija, 0 grama masnoća i 3 grama vlakana. Nemojte kuhati brokule same osim u mikrovalnoj mašini ili lagano pareći ih da sačuvali dovoljnu količinu bitnih sastojaka. Iscijedite svježi limun preko da bi sve bilo ukusnije te ćete tako dodati još hranljivih tvari i vitamina C.

Špinat

Osobine: Lutein i zeaksantin, karotenoidi koji pomažu u uništavanju makularne degeneracije koja je glavni uzrok sljepoće kod starijih ljudi. Također, istraživanja su pokazala da ova zelena fontana mladosti može pomoći u smanjivanju nekih znakova starenja. Jedna čaša špinata sadrži 7 kalorija, 0 grama masnoća i 1 gram vlakana. Dodajte sirove listove salati ili ih ispržite sa malo maslinovog ulja i bijelog luka.

Bok Choy (kineski kupus)

Osobine: Brasinin pomaže u sprečavanju tumora dojke, također sadrži i indol i Isotiocianat, koji smanjuju nivo estrogena. Ovi sastojci čine ovu biljku dvostruko napunjenom u borbi protiv raka dojki. Jedna čaša će vam također pružiti i 158 mg kalcija (16 % od dnevno preporučene količine) koji će vam pomoći u borbi protiv osteoporoze. Jedna čaša kuhanog kineskog kupusa sadrži 20 kalorija, 0 grama kranljivih masnoća te 3 grama vlakana. Naći ćete ih u bilo kojoj prodavnici namirnica ili u marketima azijske hrane. Narežite zeleni dio i sočnu bijelu stabljiku, a zatim to ispržite kao i špinat prije serviranja.

Tikva

Osobine: Zimska tikva sadrži veliku količinu vitamina C i beta-karotena koji pomažu u sprečavanju pojavu karcinoma endometrija. Jedna čaša skuhane tikve sadrži 80 kalorija, 1 gram masnoća i 6 grama vlakana. Presijecite je na pola, izbacite sjemenke i pecite dok ne postane meka. Nakon toga je naprašite cimetom.

Potočarka i rucola

Osobine: fenetil isotiocianat zajedno sa beta-karotenom i vitaminima C i E pomaže u čuvanju ćelija raka u jednoj grupi. Jedna čaša sadrži oko 4 kalorije, 0 grama masnoća i 1 gram vlakana. Nemojte ih kuhati zelene listove; unosite ih u organizam kao dio sendviča ali kao ljut dodatak u salatu.

Bijeli luk (češnjak)

Osobine: Sumporni spojevi koji daju češnjaku zajedljiv okus mogu također smanjiti LDL kolesterol (ili još poznat kao loši kolesterol), umanjiti krvi tlak i čak smanjiti rizik od raka želuca i debelog crijeva. Jedan režanj češnjaka sadrži 4 kalorije, 0 grama masnoća i 0 grama vlakana. Pecite čitavu glavicu oko 15 do 20 minuta dok ne postane meka a zatim je raširite na komad kruha.

Nema komentara: