Najvrijednije voce koje pomaze nasem zdravljuMarelica

osobine: beta-karoten, pomaže u spriječavanju slobodnih radikalnih oštećenja i u zaštiti očiju. Tijelo također pretvara beta-karoten u vitamin a, koji može pomoći u zaštiti od nekih rakova, posebno od raka kože. Jedna marelica ima 17 kalorija, 0 masnoće, 1 gram vlakana. Unosite ih u organizam suhe, ili ako više volite svježe kupite ih dok su još čvrste; kada omekšaju one gube svoje hranjive tvari.

Avokado

Osobine: oleinska kiselina, nezasitiva masnoća koja pomaže u smanjivanju ukupnog kolesterola i povećanju HDL kolesterola, i plus dobra doza vlakana. Jedan komad ima 81 kaloriju, 8 grama masnoća i 3 grama vlakana. Kušajte nekoliko komada umjesto majoneze kao dodatak u sendviču.

Maline

Osobine: ellegic kiselina, pomaže u usporavanju rasta stanica raka. Maline su također pune vitamina C i sadrže dosta vlakana, koji pomažu u liječenju povećanog kolesterola i srčanih bolesti. Jedna čaša malina sadrži samo 60 kalorija, 1 gram masnoća i 8 grama vlakana. Preporučujemo unošenje u organizam uz jogurt ili zobano brašno.

Dinja

Osobine: Vitamin C (117 mg u jednoj polovici dinje, duplo više od dnevno preporučene količine) i beta karoten - oba ova sastojka su snažni polifenoli koji štite stanice od slobodne radikalne štete. Plus, jedna polovica dinje sadrži 853 mg kalija - dva puta više nego što sadrži jedna banana, a pomaže u smanjivanju krvnog tlaka. Polovica dinje sadrži 97 kalorija, 1 gram masnoća i 2 grama vlakana. Režite je u kockice a onda ih zaledite, a zatim ih umiješajte u hladan voćni jogurt.
Sok od brusnica

Osobine: Pomaže u borbi protiv infekcije mjehura sprečavanjem rasta štetnih bakterija. Jedna čaša soka sadrži 144 kalorije, 0 grama masnoća i 0 grama vlakana. Kupite 100 procentni sok i koristite ga kao zamjena za vodu bez dodavanja šećera.

Rajčica

Osobine: likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida, djeluje kao polifenol. Istraživanja su pokazala da rajčica može smanjiti rizik od mokraćnog kamenca, karcinoma želuca i debelog crijeva upola ako se unosi u organizam svaki dan. Rajčica sadrži 26 kalorija, 0 masnoća i 1 gram vlakana. Pospite svježe komadiće maslinovim uljem, zato što se rajčica najlakše probavi kada se unosi u organizam zajedno sa malo masnoće.

Suhe grožđice

Osobine: Ovo sitno voće je pravi izvor željeza, koji pomaže u protoku kisika u krvi a kojeg većina žena ima u malim količinama. Pola čaše grožđica sadrži 218 kalorija, 0 grama masnoća i 3 grama vlakana. Pospite grožđica po vašoj jutarnjoj kaši a žene bi ovo trebale raditi posebno u toku onih dana.

Smokve

Osobine: dobar izvor kalija i vlakana, smokve također sadrže i vitamin B6, koji je odgovoran za proizvodnju serotonina za stimuliranje raspoloženja, smanjivanje kolesterola i sprečavanje bilo kakvog zadržavanja vode. Pilule za sprečavanje trudnoće crpe B6, pa ako ih koristite pobrinite se da unesete ovog vitamina i pomoću smokvi. Jedna smokva sadrži 37 do 48 kalorija, 0 masnoća i 2 grama vlakana. (ljubitelji kuhinje - štrudle sa smokvama sadrže oko 56 kalorija, 1 gram masnoća i 1 gram vlakana). Svježe smokve su ukusne kada proključaju zajedno sa svinjskim nareskom.

Limun

Osobine: Limonin, Furokumarin i vitamin C, koji zajedno sprečavaju pojave raka. Jedna kriška limuna ima 2 kalorije, 0 grama masnoće i 0 grama vlakana. Kupite nekoliko svježih i narežite ih preko salate, ribe, graha i povrće za još ljepši okus.

Nastavit ce se sa : Najvrijednije od povrce


ljekovitebiljke.blogspot.com

Nema komentara: