ČOKOLADADobiva se od kakaovca(od zrna kakaa), inače latinski naziv je Theobroma cacao(Hrana za Bogove".

Energetska i nutritivna vrijednost čokolade:
Osnovni sastojci svih čokolada, uz kakao masu, kakao maslac i šećer, su i aroma vanilije te emulgator lecitin, čija je zadaća povezivanje svih sastojaka čokolade.

Čokolada je iznimno bogata fosforom i magnezijem, a sadrži i veće količine željeza, cinka i kalija. U 100 g kvalitetne čiste čokolade s visokim udjelom kakaa ima 400 mg kalija, 300 mg magnezija, 280 mg fosfora, 100 mg kalcija, 12 mg natrija, 3 mg željeza, u tragovima bakra, 500 mg teobromina, 68 g kofeina, 54 g ugljikohidrata, 30 g masti te 9 g dijetalnih vlakana i 6 g bjelančevina.

Osim toga čokolada sadrži i folnu kiselinu, beta karoten, lecitin te vitamine B1, B2, B5, B6, E i PP.

Čokolade s više od 50 posto kakaa sadrže 560 kcal, a 100 g mliječne čokolade 550 kcal. Ovisno o vrsti čokolade, tj. o udjelu kakaa i ostalih dodataka, mliječna će čokolada sadržavati više kalcija, dok će čokolada s lješnjacima ili bademima biti bogatija vitaminom E.

Lijekovita svojstva:
-sadrži teobromin, kofein-a oni dijeluju smirujuće, opuštajuće
-daje trenutni osjećaj sreće( oslobađa se hormon serotonina)--sadrži fenole-koje hvataju "slobodne radikale u organizmu"
-u umjerenim količinama konzumiranja-smanjuje kolesterol(tamna čokolada)
-sadrži dosta energije-koji dobro dođe pri većim fizičkim naporima
-lako je probavljiva

Negativan učinak čokolade:
-dolazi do naglog povečenja glikemijskog indeksa
-osobe koje pate od problema sa želudcem-ne smiju konzumirat čokoladu-u velikim količinama
-od prevelikog konzumiranja-možete se naravno udebljati, još ako se kombinira sa Coca -colom

-Studija na 1460 žena u dobi između 70 i 85 godina utvrdila je vezu između konzumacije čokolade i smanjene gustoće koštane mase. Dobiveni se rezultati odnose na žene koje su svakodnevno unosile čokoladu. U žena koje čokoladu konzumiraju jednom tjedno nisu primjećene negativne promjene na kostima..

Poznato je da namirnice bogate šećerom negativno djeluju na zdravlje kostiju jer se šećer u organizmu pretvara u kiseline koje izvlače kalcij iz kostiju.

www.zdravlje1.blog.hr/

1 komentar:

lucky kaže...

što god rečeno, ja je se ne odričem!