Zdravstveni uticaji kave bez kofeina


Kofein je najcešce konzumirana droga u svijetu. Ovisnici o kavi koji su se prebacili na kavu bez kofeina radi zdravstvenih razloga ne mogu biti slobodni od kofeina kao što misle da mogu. Istraživanje koje je provedeno od strane istražitelja sa Sveucilišta u Floridi pokazalo je da tzv. kava bez kofeina ustvari i nije u potpunosti bez kofeina. takoder, važno je pomenuti da postoji niz znacajnih kemijskih spojeva prisutnih u kavi, pored kofeina, a koji takoder imaju jak uticaj na tijelo. Neki od njih su i hlorogenska kiselina, caffeol i diterpenes. Mnogi zdravstveni poremecaji se javljaju i upotrebom kave bez kofeina zbog ovih tvari jer nedostatak kofeina izaziva povecanje kiseline.

Kava bez kofeina povecava kiselost

Kava je puna kiselina i ona može uzrokovati hiper-izlucivanje želucanih kiselina. Kava stvara više otjecanja nego kofein koji je dodan u vodu, što pokazuje da druge tvari u kavi doprinose negativnim efektima. Kava bez kofeina izaziva porast kiselina u vecoj mjeri od bilo koje obicne kave ili kofein zato što se kava bez kofeina pravi od zrna robusta. Oni izazivaju istjecanje kiseline te pojavljivanje cirova cineci ljude osjetljivim na štetne ucinke visoke razine kiseline.

Upotreba kave bez kofeina takoder je povezana sa ucestalijim pojavljivanjem žgaravice nego upotreba bilo koje druge tekucine. Stoga, jedino odricanje od kave može smanjiti stomacne probleme koji su povezani sa visokim stepenom kiselina koje izaziva kava bez kofeina.
Kava bez kofeina povecava takoder kolasterol i šanse za srcani udar.

Neka istraživanja su pokazala da kava bez kofeina povisuje rizik za srcane napade isto koliko to cini i obicna kava bez obzira na smanjene razine kofeina. Americki Nacionalni institut za zdravstvo u jednom istraživanju pokazuje kako upotreba kave bez kofeina povecava rizik za srcane bolesti. Ova studija je pokazala da je grupa koja je upotrebljavala kavu bez kofeina doživjela povecanje neesencijalnih masnih kiselina u krvi za cak 18%, a koja može uzrokovati proizvodnju LDL kolasterola i povecanje apolipoproteina B za 8%. Ovaj apolipoprotein povezan sa kolasterolom vodi do kardiovakularnih bolesti.

Razina LDL kolasterola, snažnog glasnika srcanog napada, povecava se nakon prelaska sa obicne kave na kavu bez kofeina. To sugeriše da je sastav koji se u kavi nalazi pored kofeina donekle odgovoran za naknadno pojavljivanje LDL kolasterola i apolipoproteina B.

Cinjenica je da se obicna kava i kava bez kofeina prave od razlicitih zrna. Kava bez kofeina se cesto pravi od robust (svježih) zrna koji sadrže mnogo više masnoca koje se nazivaju diterpenes. Diterpenes je masnoca koja podstice proizvodnju masnih kiselina unutar tijela. Prema tome, kava bez kofeina ima više štetnih ucinaka na srce nego obicna kava. Drugi sastojci kave osim kofeina su takoder uzrokovali podizanje stepena nekih ezima u jetri te tako sprecava jetru da ucinkovito regulira serumski kolasterol.

Takoder, hlorogenicna kiselina je pronadena i u kavi bez kofeina i u obicnoj kavi. vjeruje se da ova kiselina povecava razinu homocisteina koji je povezan sa povecanjem uspjeha razvoja kardiovaskularnih bolesti. Smanjivanje unose obe vrsta kave može biti važno u kontrolisanju razine homocisteina.

U iducem postu slijedi nastavak 2. Dio

Nema komentara: