Prehlada i gripa - lijecenje biljkama

Imunološki sistem koji je skup stanica i njihovih aktivnosti protiv antigena ili infektivni agenti koji se sastoje od odbrambenog sistema tijela protiv bolesti. Imunoloski sistem obavlja veliki posao u ocuvanju zdravlja ljudi te sprjecavanju infekcija. Prehlada i gripa su najcešce pojavljivane bolesti u citavom svijetu sa više od 1 milijarde prehlada godišnje samo u Sjedinjenim Državama. Sama prehlada je samoogranicena bolest koja je uzrokovana bilo kojim od njih 200 virusa od kojih ova bolest može nastati. Ako imate slab imunološki sustav na velikom ste riziku da cete dobiti prehladu ili gripu.

Evo nekih trava koje mogu pomoci u sprecavanju prehlade i gripe:

Echinecea
Echinecea podiže i pojacava imunološki sistem te tako pomaže u borbi protiv virusa prehlade, gripe, alergija i manjih infekcija gornjih dušnih organa te ima ucinkovito djelovanje prilikom lijecenja prehlade, gripe i sinusnih problema

Greentea (zeleni caj)
Zeleni caj sadrži antioksidante koji mogu pomoci u poboljšanju imunološkog sustava i njegovih funkcija, a sa jacanjem imunološkog sustava tvari zelenog caja štite vaše tijelo od gripe i prehlade. Nedavna istraživanja objavljena u listu Americkog Prehrambenog koledža pokazalo je da oni koji su koristili posebno pripremljen Zeleni caj imaju smanjene šanse da ce dobiti prehladu za cak 23% te za ostale bolesti za cak 36%.

Goldenseal
Goldenseal je biljka koja proizvodi hranljive tvari koje poboljšavaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv prehlade i gripe te skracuju djelovanje ovih bolesti. Takoder, ova biljka je jedna od najpopularnijih biljnih kombinacija za raspiratorne probleme, a korištena je od strane starosjedilaca Amerike stoljecima.

Astragalus
Astragalus je korišten u Aziji u cilju sprecavanja prehlade i gripe u proteklih 2000 godina. Ova biljka pospješuje tijelo u proizvodnji interferona koji su glavne bjelancevine imunološkog sustava a koje vam pojacavaju sposobnost za borbu protiv infekcija i bolesti.

Peppermint
Peppermint ili pitoma nana je dobra za iskašljavanje i lijek za smanjivanje kongestije. Ova biljka može ponuditi olakšanje prilikom napada astme te otkloniti suženje dušnika te olakšati disanje. Takoder potice znojenje što može eventualno pomoci u reguliranju tjelesne temperature u toku groznice a što je dobra vijest za oboljele od prehlade i gripe.

1 komentar:

Berta Fatso kaže...

Također, kad osjetim prve simptome gripe odmah počinjem piti čaj, i jesti limuna i meda