Preskoči na glavni sadržaj

10 vrsta hrane koje su najbolje za vaše srce




Zobano brašno
Započnite dan sa pripremanjem zobane kaše koja je puna omega-3 hranljive kiseline, folne kiseline i kalija. Ova hrana koja je također bogata i vlaknima može umanjiti razinu LDL tj negativnog kolesterola i pomaže u održavanju arterija čistim.
Preberite grubo zobano brašno a zdjelu sa preostalim brašnom napunite bananama te ćete tako dobiti puno više vlakana u svojoj hrani.

Losos
Losos je hrana koja je veoma bogata omega-3 hranljivom kiselinom te je veoma učinkovita u smanjivanju krvnog tlaka te čuvanju od mogućeg začepljavanja krvnih sudova. Uzimajte Losos barem dva puta sedmično te tako smanjite mogućnost dobijanja srčanog udara za čak jednu trećinu.
"Losos sadrži astaksatin koji je veoma snažan antioksidanst", kaže kardiolog Sinatra Stephen, autor knjige "Smanjite svoj krvni pritisak za 40 dana". No, osigurajte se da dobijete divlji losos a ne ribu sa farmi, koji mogu biti upakovani sa insekticidima, pesticidima i teškim metalima. Niste baš neki ljubitelji lososa? I ostale masne ribe kao što su skuša, tuna, haringa i srdela će imati isti učinak na vaše srce kao i losos.

Avokado
Dodajte malo avokada u sendvič sa špinatom te tako pojačajte zdravlje svoga srca. Zajedno sa Monounsaturated masnim kiselinama avokado može pomoći u snižavanju LDL-a te povećanju količine HDL kolesterola u vašem tijelu."Avokado je odličan", kaže Sinatra -"On omogućava apsorpciju drugih karotenoida a posebno beta-karotena i likopena koji su neophodni za zdravlje srca.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je puno Monounsaturated masnih kiselina te smanjuje nivo LDL kolesterola. Također smanjuje mogućnost razvijanja srčanih bolesti. Rezultati istraživanja koja su provedena u sedam država a koja su pratila kardiovaskularna oboljenja širom svijeta, pokazali su da većina ljudi u Kreti ima predispozicije za visoke razine kolesterola, te relativno malo ih je umrlo od bolesti srca jer je njihova ishrana usmjerena na masti koje pojačavaju zdravlje srca a kojih ima u maslinovom ulju. Potražite extra djevičansko ili djevičansko maslinovo ulje koje je najmanje prerađeno te ga koristite umjesto maslaca pri kuhanju.

Orašasto voće
Badem, orasi i australski oraščići su puni omega-3 hranljivih kiselina i Monounsaturated i poliunsaturated masnih kiselina. Bademi su bogati i omega-3s kiselinama dok orašasto voće povećava količinu vlakana u hrani, kaže doktor Sinatra. "I kao i maslinovo ulje, ono je odličan izvor zdravih masti", dodaje on.


Ribizle
Borovnice, maline, jagode i ribizle su pune antiinflamatora koji smanjuju rizik od bolesti srca i od raka."Kupine i borovnice su posebno dobre", pojašnjava Sinatra dodajući da su svi ovi plodovi odlični za vaše vaskularno zdravlje.

Mahunarke
Povećajte količinu vlakana pomoću leće, slanutka i crnog i bubrežastog graha. Oni su upakovani omega-3 hranljivim mastima, kalcijumom i topivim vlaknima.

Špinat
Špinat može pomoći u održavanju vaših mišića u vrhunskoj formi zahvaljujući luteinu, folnoj kiselini, kaliju i vlaknima koji se u njemu nalaze.Ali ako povećate povrćnih biljaka u vašoj ishrani sigurno će da će i vaše srce ojačati mnogo više. U zdravstvenom istraživanju koje je obuhvatilo više od 15 000 ljudi sa srčanim bolestima u periodu od 12 godina dokazano je da oni koji su dnevno uzimali povće uz jedan obrok ili dva su smanjili rizik od tih bolesti za čak 25 %. Svako unošenje povrća u toku jednog dana je smanjivalo rizik za 17 %.

Laneno sjeme
Puno vlakana i omega-3 hranljivih masnoća nalazi se se u sitnim lanenim sjemenkama a ono vam također može dosta pomoći u vezi sa srčanim oboljenjima. Napunite posudu zobanim brašnom i lenenim sjemenkama za najzdraviji doručak po vaše srce.

Soja
Soja može umanjiti količinu kolesterola a iako u njoj nema puno zasitivih masnoća ona je idalje veliki izvor bjelančevina koje pomažu zdravlje vašeg srca.
Potražite prirodne vrste soje kao što su edamame, tempeh, ili organsku soju. Sojino mlijeko je također odlično zajedno sa zobanim brašnom ili drugim žitaricama. Ali pazite na količinu soli u vašoj soji: Neke vrste soye sadrže natrij, koji podiže krvni tlak.

Primjedbe

Korisnik Anonimno rekao je…
Svaka čast na tekstu, ima dosta poucnih stvari koje covjek treba procitati. Samo tako nastavi.

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1