Žitarice, grah i kikiriki kako pomazu zdravlju

Kinoa (Peruansko žito)

Osobine: Pola caše kuhane kinoe sadrži 5 grama bjelancevina, više nego bilo koja druga žitarica, takoder sadrži željezo, riboflavin i mahnezij. Pola caše sadrži 318 kalorija, 5 grama masnoca i 5 grama vlakana. Dodajte ga u juhu radi poticanja bjelancevina. Prvo ih isperite jer ce im inace okus biti gorak.

Psenicna klica

Osobine: Jedna kašika sadrži 7 % od dnevne preporucene kolicine magnezija koji sprecava grcenje mišica; ona je takoder dobar izvor vitamina E. Jedna kašika sadrži 27 kalorija, 1 gram masnoca i 1 gram vlakana. Pospite ih po jogurtu, vocu ili drugim žitaricama.

Soja (Lece)

Osobine: Isoflavon koji može sprijeciti estrogenski rak dojke, takoder sadrži i vlakna za zdravlje srca i impresivnih 9 grama bjelancevina u polovici caše. Pola caše kuhane soje sadrži 115 kalorija, 0 grama masnoca i 8 grama vlakana. Isoflavon se zadržava u toku obrade zato kupujte soju u konzervi, suhu ili vec ubacenu u sastojak juhe. Odnesite je na posao, i imat cete rucak bogat bjelancevinama.

Kikiriki

Osobine: Istraživanja su pokazala kako kikiriki (koji sadrži "dobre" masnoce) može smanjiti rizik od srcanih bolesti za 20 %. U 28 grama kikirikija sadržano je 166 kalorija, 14 grama masnoca i 2 grama vlakana.

Pinto grah

Osobine: Pola caše sadrži više od 25 % preporucene dnevne kolicine folne kiseline koja pomaže protiv srcanih bolesti i smanjuje rizik od poremecaja novorodencadi. Pola caše Konzerviranog graha sadrži 103 kalorije, 1 gram masnoca i 6 grama vlakana. Ispraznite konzervu, isperite grah i stavite ga u lonac zajedno sa vegetarijanskim chilijem.

Jogurt

Osobine: Bakterije u jogurtu koji je bogat povrtnim biljkama pomažu u sprecavanju pojave kandidijaze; sadrži i kalcijum koji jaca kosti. Jedna caša sadrži 155 kalorija, 4 grama masnoca i 0 grama vlakana. Pomiješajte je sa svojim vocem da bi se kalorije i šecer odvojile na dno. Ako ste alergicni na laktozu nemojte se bojati, jogurt nece zamarati vaš stomak.

Mlijeko

Osobine: Riboflavin (vitamin B2) je veoma bitan element za dobar vid a zajedno sa vitaminom A može pomoci u poboljšanju ekcema i alergija. Takoder, u obranom mlijeku u svoj organizam unoste i kalcijum i vitamin D. Jedna caša sadrži 86 kalorija, 0 grama masnoca i 0 grama vlakana. Ako volite mlijeko sa više masnoca nemojte odbijati piletinu. Pomiješajte ovo dvoje i vjerujte da im za sedam dana necete moci odoljeti.

Nema komentara: