Preskoči na glavni sadržaj

Žitarice, grah i kikiriki kako pomazu zdravlju

Kinoa (Peruansko žito)

Osobine: Pola caše kuhane kinoe sadrži 5 grama bjelancevina, više nego bilo koja druga žitarica, takoder sadrži željezo, riboflavin i mahnezij. Pola caše sadrži 318 kalorija, 5 grama masnoca i 5 grama vlakana. Dodajte ga u juhu radi poticanja bjelancevina. Prvo ih isperite jer ce im inace okus biti gorak.

Psenicna klica

Osobine: Jedna kašika sadrži 7 % od dnevne preporucene kolicine magnezija koji sprecava grcenje mišica; ona je takoder dobar izvor vitamina E. Jedna kašika sadrži 27 kalorija, 1 gram masnoca i 1 gram vlakana. Pospite ih po jogurtu, vocu ili drugim žitaricama.

Soja (Lece)

Osobine: Isoflavon koji može sprijeciti estrogenski rak dojke, takoder sadrži i vlakna za zdravlje srca i impresivnih 9 grama bjelancevina u polovici caše. Pola caše kuhane soje sadrži 115 kalorija, 0 grama masnoca i 8 grama vlakana. Isoflavon se zadržava u toku obrade zato kupujte soju u konzervi, suhu ili vec ubacenu u sastojak juhe. Odnesite je na posao, i imat cete rucak bogat bjelancevinama.

Kikiriki

Osobine: Istraživanja su pokazala kako kikiriki (koji sadrži "dobre" masnoce) može smanjiti rizik od srcanih bolesti za 20 %. U 28 grama kikirikija sadržano je 166 kalorija, 14 grama masnoca i 2 grama vlakana.

Pinto grah

Osobine: Pola caše sadrži više od 25 % preporucene dnevne kolicine folne kiseline koja pomaže protiv srcanih bolesti i smanjuje rizik od poremecaja novorodencadi. Pola caše Konzerviranog graha sadrži 103 kalorije, 1 gram masnoca i 6 grama vlakana. Ispraznite konzervu, isperite grah i stavite ga u lonac zajedno sa vegetarijanskim chilijem.

Jogurt

Osobine: Bakterije u jogurtu koji je bogat povrtnim biljkama pomažu u sprecavanju pojave kandidijaze; sadrži i kalcijum koji jaca kosti. Jedna caša sadrži 155 kalorija, 4 grama masnoca i 0 grama vlakana. Pomiješajte je sa svojim vocem da bi se kalorije i šecer odvojile na dno. Ako ste alergicni na laktozu nemojte se bojati, jogurt nece zamarati vaš stomak.

Mlijeko

Osobine: Riboflavin (vitamin B2) je veoma bitan element za dobar vid a zajedno sa vitaminom A može pomoci u poboljšanju ekcema i alergija. Takoder, u obranom mlijeku u svoj organizam unoste i kalcijum i vitamin D. Jedna caša sadrži 86 kalorija, 0 grama masnoca i 0 grama vlakana. Ako volite mlijeko sa više masnoca nemojte odbijati piletinu. Pomiješajte ovo dvoje i vjerujte da im za sedam dana necete moci odoljeti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1