Pčelinji otrov


Autor:
Prim.mr.sci. Josip Lončar,dr.med.

Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je biološka namjena štititi pčelinju zajednicu od neprijatelja. Pčela radilica ima vrlo složen žalčani sustav, smješten u zatku trbuha.


Pčelinji otrov sadrži različite enzime (glukozidaza, kisela fosfomonoesteraza, hijaluronidaza, lizofosfolipaza, fosfolipaza A2), male peptide (melitin, adolapin, sekapin, apamin, prokamin A i B, terciapin), fi ziološki aktivne amine i neuroprijenosnike (histamin, dopamin, noradrenalin), aminokiseline (aminomaslačna kiselina, aminoizomaslačna kiselina),
te veću količinu mineralnih tvari.


U pučkoj medicini se primjenjuje kao protureumatik, a novija istraživanja primjene pčelinjeg otrova u liječenju pokazuju da pčelinji otrov utječe na umanjivanje boli, sniženje krvnog tlaka, smanjenje kolesterola u krvi, povećanje radne sposobnosti. On, također, zaštićuje organizam od zaraznih bolesti, koristi se kao i ljekovito sredstvo za liječenje upale zglobova, raznih neuralgija i akutnih upala krvnih žila. Posebno su opisana liječenja ubodima pčela.
Pčelinji otrov i primjena pčelinjeg uboda je prihvaćeni dio osnovne medicine.
Protutumorski učinak se prepisuje melitinu, bazičnom polipeptidu koji
čini više od 50% suhe tvari pčelinjeg otrova.

Nema komentara: