Ljekarnički naziv: Radix ginseng (Žen-Šen) Ljekovite i djelotvorne tvari 0,5-3% smjese saponina ginsenozida, derivata oleanolske kiseline; aminokiseline: arginin, cistein, tirozin, glutaminsku i amino-maslačnu kiselinu, nekoliko vrsta šećera: saharozu, fruktozu i galaktozu, 3 rijetka trisaharida, škrob, pektine, kolin, fosfatide, vitamine C i B, oko 0,5% eteričnog ulja nazvanog panaksinol, a od minerala: arsen, kobalt, bakar, germanij, mangan, vanadij i cink.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Ginseng smatraju na Istoku
lijekom »za sve«, što se očituje i u znanstvenom nazivu grčkog izvora,
od riječi panacea = lijek protiv svih bolesti.Najčešće se rabi u obliku gotovih
preparata (tonik, kapsule, tablete), a u posljednje vrijeme može
se i sam korijen nabaviti u biljnim ljekarnama.
Ginseng krijepi, čisti krv, pomaže protiv lošeg ili poremećenog metabolizma, skleroze, pomlađuje organizam time što poboljšava njegove funkcije. Sprečava infarkt, jetrene i bubrežne bolesti, hormonalne disfunkcije, koje su uglavnom endogeni uzroci većine bolesti, a pomaže i protiv anemije, grozničavih stanja zbog prehlade, slabe cirkulacije krvi, protiv bolesti živaca, depresivnog raspoloženja, umora i nemogućnosti koncentracije, što su sve znakovi starenja, pa time osvježava i produljuje život, povećavajući intelektualnu sposobnost i pamćenje.
Naravno, ginseng ne može od starca načiniti mladića, ali blagotvorno utječe na organizam ako se već pri prvim znacima gubitka vitalnosti i spomenutih stanja uzima tri mjeseca po jedna kapsula ili nekoliko kubičnih mililitara tonika dnevno, odnosno ekstrakta dobivenog maceracijom korijena u 45% rakiji.Istočnjaci tvrde da ne ostavlja nikakvih štetnih posljedica u organizmu čovjeka. Zbog toga je njegovuprimjenu prihvatila i europska medicina, uz preporuku da se nakon tri mjeseca uzimanja lijeka načini pauza, čije trajanje valja prilagoditi subjektivnom osjećaju zdravlja.
Najnovija su iskustva pokazala da ginseng snizuje šećer u krvi, pa ga dijabetičari mogu rabiti kao
dopunsko ljekovito sredstvo. Međutim, u slučaju hipoglikemije, odnosno premale količine šećera u krvi, ginseng se ne smije uzimati.
Recepti za ekstrakt
Korijen ginsenga (u prahu), 25 g, namočite (macerirajte) u 0,5 litre 45% rakije i ostavite 14 dana na toplom mjestu. Zatim macerat profiltrirajte i pijte 0,2 dl (mala čašica) 2-3 puta na dan neposredno prije jela.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Ginseng smatraju na Istoku
lijekom »za sve«, što se očituje i u znanstvenom nazivu grčkog izvora,
od riječi panacea = lijek protiv svih bolesti.Najčešće se rabi u obliku gotovih
preparata (tonik, kapsule, tablete), a u posljednje vrijeme može
se i sam korijen nabaviti u biljnim ljekarnama.
Ginseng krijepi, čisti krv, pomaže protiv lošeg ili poremećenog metabolizma, skleroze, pomlađuje organizam time što poboljšava njegove funkcije. Sprečava infarkt, jetrene i bubrežne bolesti, hormonalne disfunkcije, koje su uglavnom endogeni uzroci većine bolesti, a pomaže i protiv anemije, grozničavih stanja zbog prehlade, slabe cirkulacije krvi, protiv bolesti živaca, depresivnog raspoloženja, umora i nemogućnosti koncentracije, što su sve znakovi starenja, pa time osvježava i produljuje život, povećavajući intelektualnu sposobnost i pamćenje.
Naravno, ginseng ne može od starca načiniti mladića, ali blagotvorno utječe na organizam ako se već pri prvim znacima gubitka vitalnosti i spomenutih stanja uzima tri mjeseca po jedna kapsula ili nekoliko kubičnih mililitara tonika dnevno, odnosno ekstrakta dobivenog maceracijom korijena u 45% rakiji.Istočnjaci tvrde da ne ostavlja nikakvih štetnih posljedica u organizmu čovjeka. Zbog toga je njegovuprimjenu prihvatila i europska medicina, uz preporuku da se nakon tri mjeseca uzimanja lijeka načini pauza, čije trajanje valja prilagoditi subjektivnom osjećaju zdravlja.
Najnovija su iskustva pokazala da ginseng snizuje šećer u krvi, pa ga dijabetičari mogu rabiti kao
dopunsko ljekovito sredstvo. Međutim, u slučaju hipoglikemije, odnosno premale količine šećera u krvi, ginseng se ne smije uzimati.
Recepti za ekstrakt
Korijen ginsenga (u prahu), 25 g, namočite (macerirajte) u 0,5 litre 45% rakije i ostavite 14 dana na toplom mjestu. Zatim macerat profiltrirajte i pijte 0,2 dl (mala čašica) 2-3 puta na dan neposredno prije jela.
Primjedbe