tag:blogger.com,1999:blog-2781977097487706272.post3723738114922933290..comments2023-06-04T06:16:45.412-07:00Comments on Ljekovito bilje i ljekovite trave: MaslačakLjekovitohttp://www.blogger.com/profile/00944213563426179793noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-2781977097487706272.post-61391634764275119252018-04-17T13:43:36.255-07:002018-04-17T13:43:36.255-07:00Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponek...Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak. Priprema: Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup. Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.<br /><br /><br /><br />Čaj od cvjetova Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16814490937063701081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2781977097487706272.post-29247927517893916822014-10-23T23:28:30.577-07:002014-10-23T23:28:30.577-07:00napravi se i "med" od cvijetova, 300 cvi...napravi se i "med" od cvijetova, 300 cvijetova prokuha u litri vode i koliko ostane procijeđenoga soka u to se stavi šećer (10dkg/10cl)te se koristi u čajevima ili maže na kruh, a da i limun se staviguliwernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2781977097487706272.post-26724811534016313132011-04-10T07:19:52.049-07:002011-04-10T07:19:52.049-07:00i menii meniAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2781977097487706272.post-10618413975162708432010-01-10T04:31:53.663-08:002010-01-10T04:31:53.663-08:00super članak,pomogo mi jesuper članak,pomogo mi jeAnonymousnoreply@blogger.com