Preskoči na glavni sadržaj

Kako sprijeciti pojavu anemije (slabokrvnost) zdravom prehranom


Za osobu kažemo da je anemicna ako je nivo hemoglobina ispod normalne kolicine, te tako izaziva smanjenje opskrbe kisikom za citavo tijelo. Najcešci simptomi su osjecanje velikog umora te slabost. Neki od sastojaka hrane koje trebaju unositi osobe koje imaju anemiju 

 

 1.željezo - hranu bogatu željezom kao što su perad, crveno meso i zeleno povrce poput mente, graha i špinata. Opcenito nevegetarijanska hrana sadrži više željaza koje tijelo preradi lakše od vegetarijanskih dodataka.

 2. Vitamin C - hrana bogata vitaminom C kao što je krompir, narandža, limun i mnogo drugo voce je dobra za tijelo i povecava nivo unosa željeza u tijelo.

 3. Vitamin B12 - hrana koja sadrži vitamin B12 je veoma bitna osobama koje imaju anemiju. Uglavnom, nevegetarijanska hrana kao što je svinjetina, jaja i govedina obiluju vitaminom B12. Vegetarijanci mogu ovaj vitamin unositi uz mlijeko, sir i žitarice.

 4. Folna kiselina - povecajte upotrebu hrane koja sadrži folnu kiselinu a ima je u sjemenkama, žitaricama, svježem povrcu, jajima i lubenici.

 5. Smanjite unos kofeina - ogranicite unos caja i kave te crvenog vina, takoder hrane kao što je cokolada i mlijecni proizvodi te manje žvacite žvakace gume. Ova hrana smanjuje apsorpcije željeza u tijelu. Osobe sa nedostatkom željeza bi trebale posebno izbjegavati takve hrane, koja dolazi u sukob sa crijevnim sustavom. 

 6. Izvori željeza - željezo može takoder biti izveden iz hrane kao što je soja, melasa, bundeva, ostriga, kuhane srdele i lece. Trudnice nebi trebale konzumirati crveno meso i jetru koji sadrže vrlo visoke kolicine vitamina A, koji može naškoditi djetetu. Da biste povecali kapacitet apsorbiranja željeza izbjegavajte onu hranu koja stvara smetnje i koja ogranicava provod željeza. Idealna hrana bi bila ona koja sadrži dovoljno željeza. Željezo u obliku tableta i toksika kao što je željezni Glukonat i željezni Sulfat su takoder preporucljivi za trudnice te žene koje više nemaju menstruaciju. Ako je primijecen slab hemoglobin u krvi u togu trudnoce, preporucljivo je da se poveca unos željeza. Mnogi ljudi se žale na povracanje gubljenje svijesti, tamno tvrdu stolicu, prevrtanje želuca i osjecaja kiseline nakon dodatnog unošenja željeza. Zbog toga, uvijek pocnite sa manjim dozama a vremenom ih pomalo povecavajte do pune doze te ce te tako smanjiti mogucnost pojave negativnih efekata na tijelo. Željezni glukonat je ublaživac i uzrokuje slabije sporedne efekte na tijelo. Hrana bogata vitaminima kao što je svježe voce pomaže u lakšoj probavi željeza i trebala bi se unositi zajedno sa željezom. Željezo sprecava pojavu anemije i cuva crvene krvne stanice u normalom stanju i funkcionalnosti. Željezo je veoma bitan dio hemoglobina za snabdijevanje tijela kisikom. Anemijoj je zaraženo oko 2 milijarde ljudi u citavom svijetu; uglavnom, to je zbog nedostatka željeza. Vecina žena je pogodena ovih stanjem. Dakle, procišcavanje tijela željeznim dodatcima i dijeta su jedina opcija. Zdrava i uravnotežena dijeta, uz obilje svježeg voca i povrca ce sprijeciti takvo stanje medu zdravim ljudima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PELIN - Artemisia absinthium

Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana. Ljekovito djelovanje:    Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb- Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijev

Dijeta kod gihta

Od te bolesti oboljeva većina ljudi s višim životnim standardom, ukratko ljudi, koji imaju bogatiju svakodnevnu prehranu, bez obzira da li je to piće ili hrana. Jaki bolovi se pojave u palcima na nogama, iako su mogući i u drugim zglobovima. Također giht susrećemo kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju još i dodatne bolesti (arterioskleroza, povišen krvni tlak, itd.). Kako je u svakodnevnoj prehrani mnogo namirnica životinjskog porjekla koje sadrže purine, potrebno je sastaviti jelovnike tako da ne sadrže takve namirnice. Većina ljudi koji boluju od te bolesti je i debelo, pa je također potrebno nuditi nisko kaloričnu hranu s najviše 1500 kalorija na dan. Kako akutni napad gihta prouzroči premasna i preobilna hrana, preobilno konzumiranje vina (nadasve crvenog) i piva, te neugodne vremenske pojave, visoka ili niska temperatura,opće zdravstveno stanje, nepravilna terapija u toplicama, povlači za sobom da mora bolesnik pored pravilno sastavljene dijetne prehrane voditi

GLOG - Glog jača i regulira rad srca

a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ). Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći. Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline. Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1